Ήλιος με δόντια και πολλά προβλήματα – Αναγγελία ζημιών από τον παγετό στον ΕΛΓΑ


Μπορεί από προχθές να έχει εμφανιστεί ο ήλιος στον ουρανό της Καλαμάτας, αλλά το θερμόμετρο τα δύο προηγούμενα βράδια έδειξε αρνητικές θερμοκρασίες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Ζημιές προκλήθηκαν σε κηπευτικά, ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοειδή, με απώλεια καρπού, όσο και σε φυτικό κεφάλαιο από τον παγετό, το χαλάζι και τους θυελλώδεις ανέμους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει αρκετά μεγάλη βελτίωση, γεγονός που θα βοηθήσει και στην ομαλοποίηση της κατάστασης.

Αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ
Όσοι παραγωγοί υπέστησαν ζημιά από τον παγετό της 7ης Ιανουαρίου 2015 στις καλλιέργειες στο Δήμο Καλαμάτας, μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς μέχρι την 22α Ιανουαρίου στην ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ, Σταματελοπούλου Αγγελική, στο Δήμο Καλαμάτας, στην οδό Παπατσώνη 4.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι μέχρι την 15η Ιανουαρίου όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά από την ανεμοθύελλα της 31ης Δεκεμβρίου 2014 σε πορτοκάλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε πάγιες εγκαταστάσεις στο Δήμο Καλαμάτας, θα πρέπει να απευθυνθούν στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δήλωση ζημιάς.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμπλήρωση της δήλωσης είναι η ταυτότητα, ο ΑΦΜ, ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού και η δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής, όπως αυτή υπεβλήθη στο πλαίσιο των Ενιαίων Αιτήσεων Εκμετάλλευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αλυσίδες σε τμήμα εθνικής
οδού Καλαμάτας-Σπάρτης
Σύμφωνα με έγγραφο της Τροχαίας Καλαμάτας, από τον παγετό η κυκλοφορία των οχημάτων από το 26ο (Ξυλοπριστήριο Αλαγονίας) έως το 42ο χιλιόμετρο (Τρύπη Λακωνίας) της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.