Βιβλιοδρομίες 2015: «Χάρτινες ταινίες, γυάλινα βιβλία»


Για τις Βιβλιοδρομίες 2015, μια πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά που μετρά αρκετά χρόνια ζωής, με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η φιλαναγνωσία και οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την ανάγνωση από μικρή ηλικία, μας ενημερώνει η υπεύθυνη Γεωργία Πουλοπούλου:
 
-Τι είναι οι Βιβλιοδρομίες και πότε ξεκίνησαν;
Οι Βιβλιοδρομίες είναι μια γιορτή αφιερωμένη στο βιβλίο. Ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από πολλά χρόνια στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και απευθυνόταν μόνο σε μαθητές του Δημοτικού του σχολείου μας. Με το πέρασμα των χρόνων θέλαμε σ’ αυτή τη γιορτή να συμμετέχουν και μαθητές απ’ όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νομού μας.
 
-Ποιος είναι ο σκοπός των Βιβλιοδρομιών και για ποιο λόγο να λάβει μέρος ένας μαθητής;
Σκοπός αυτής της γιορτής είναι να κρατηθεί ζωντανή η φιλαναγνωσία. Να δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα στους μαθητές, έτσι ώστε να γίνουν φίλοι της ανάγνωσης από μικρή ηλικία. Να τους καθοδηγήσουμε τροφοδοτώντας τους με κατάλληλα βιβλία, να την αγαπήσουν και να αντιληφθούν την αξία του διαβάσματος. Ιδιαίτερα η φιλαναγνωσία σε μικρή ηλικία ανοίγει δρόμους επικοινωνίας, συναισθημάτων και αξιών. Ο μαθητής να λάβει μέρος σ’ αυτή τη γιορτή για να διαπιστώσει ότι το βιβλίο συνδυάζει τη διασκέδαση, το παιχνίδι, τις δραστηριότητες και τη χαρά.
 
-Ποια βήματα, λοιπόν, θα πρέπει να ακολουθήσει ένας Βιβλιοδρόμος για να λάβει μέρος;
Το ενημερωτικό φυλλάδιο των Βιβλιοδρομιών, με θέμα «Χάρτινες ταινίες, γυάλινα βιβλία», έχει σταλεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Μεσσηνίας. Επίσης, μπορεί να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά (www.bougas-school.gr). Αφού ο μαθητής επιλέξει να διαβάσει τουλάχιστον ένα από τα προτεινόμενα βιβλία που αντιστοιχεί στην τάξη του, θα πρέπει να μας στείλει μέχρι τις 20 Μαρτίου, συμπληρωμένη με τα στοιχεία του, τη φόρμα συμμετοχής.
 
-Αναφέρατε παραπάνω τον τίτλο «Χάρτινες ταινίες, γυάλινα βιβλία». Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτό.
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα βιβλία κατάλληλα για τα παιδιά. Στις Βιβλιοδρομίες επιλέγουμε μια θεματική ενότητα και φροντίζουμε τα βιβλία να είναι ιδανικά για την ηλικία τους. Φέτος επιλέξαμε βιβλία, ελληνικά και ξένα, που στάθηκαν αφορμή για σπουδαίους σκηνοθέτες και τα μετέφεραν στην οθόνη. Βιβλία από κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία, που μεταμορφώθηκαν σε «γυάλινα» από μεγάλους ηθοποιούς και σπουδαίους σκηνοθέτες.
 
-Πού και πότε θα διεξαχθεί και τι πρόκειται να κάνει εκείνη την ημέρα ο Βιβλιοδρόμος;
Οι Βιβλιοδρομίες θα διεξαχθούν στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στις 28 Μαρτίου στις 10.00 το πρωί. Ο Βιβλιοδρόμος, αφού έχει δηλώσει το βιβλίο που έχει επιλέξει, καλείται να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις που αφορούν σε αυτό. Μετά ακολουθεί μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια. Το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και τα βραβεία, θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας τις επόμενες μέρες.