Δύσκολα ρυθμίζουν τις οφειλές τους οι μηνυόμενοι για ασφαλιστικές εισφορές


Από τις μεμονωμένες μηνύσεις προτιμούν την επιθεώρηση εργασίας οι εργαζόμενοι
Αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια οι μηνύσεις που κατατίθενται στις αρμόδιες δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας από την Επιθεώρηση Εργασίας, σε αντίθεση με τις μεμονωμένες, που εμφανίζουν μείωση.
Σύμφωνα με δικηγόρους της Καλαμάτας, λίγοι κατηγορούμενοι για ασφαλιστικές εισφορές προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ είναι πλέον κανόνας να εμφανίζονται χωρίς δικηγόρο. Μάλιστα, ένας λόγος που απευθύνονται, όπως σημείωσαν, στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι για να κινείται η δικαστική διαδικασία από την υπηρεσία και όχι ιδιωτικά.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στον ΟΑΕΕ το 2012 είχαν κατατεθεί στα δικαστήρια της Καλαμάτας 16 μηνύσεις, το 2013 είχαν κατατεθεί 26 και το 2014 έχουν καταγραφεί μόλις 4.
Για ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ το 2012 είχαν κατατεθεί 64 μηνύσεις, το 2013 είχαν κατατεθεί 37 και το 2014, 38 μηνύσεις.
Τέλος, από την Επιθεώρηση Εργασίας το 2012 κατατέθηκαν 6 μηνύσεις σε εργοδότες, το 2013 επτά μηνύσεις, ενώ το 2014 ο αριθμός των μηνύσεων έφτασε στις 23.
Ωστόσο, δεν κατατίθενται όλες οι μηνύσεις στα τοπικά δικαστήρια. Για τις μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Αθήνα, οι μηνύσεις και από εργαζόμενους στα υποκαταστήματά τους στη Μεσσηνία πηγαίνουν στα δικαστήρια όπου βρίσκεται η έδρα τους.

Δε ρυθμίζουν τις οφειλές
Σύμφωνα με δικηγόρους της Καλαμάτας, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των υποθέσεων αυτών που φτάνουν στα ακροατήρια είναι ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι εργοδότες ούτε καν εμφανίζονται, ενώ κι απ’ όσους εμφανίζονται, λίγοι προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους.
Μάλιστα, μας επισήμαναν ότι, παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση των οφειλών αναστέλλει την ποινική διαδικασία, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα χρήματα που απαιτούνται για να ενταχθούν σε αυτή.
Επίσης, ελάχιστοι ζητούν τη συνδρομή δικηγόρου για να υπερασπιστούν την υπόθεσή τους στο δικαστήριο, με τους περισσότερους να επιλέγουν να πηγαίνουν μόνοι τους στη δικαστική αίθουσα.

Της Βίκυς Βετουλάκη