Η Έλενα Ψαρρέα φέρεται να καταψήφισε τη συμφωνία


Τετράμηνη ανακωχή, παράλληλη με την «ευρωπαϊκή εκεχειρία», δείχνουν όλοι οι οιωνοί στο ταραγμένο πολιτικό στερέωμα της αριστεράς – μια ανακωχή, όμως, με διαρκή επιφυλακή και με όλες τις δυνάμεις επί ποδός.
Η ρελάνς του Αλέξη Τσίπρα προχθές το βράδυ και η ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επί της απόφασης του Eurogroup έβαλε φρένο στα δημόσια πυρά και τις αντιδράσεις για τον «έντιμο συμβιβασμό». Το κλίμα όμως παραμένει εύφλεκτο, πόσω μάλλον αφού ακόμη είναι άγνωστο εάν η συμφωνία θα έλθει τελικά προς ψήφιση ή όχι από τη Βουλή.
Είναι ενδεικτικό ότι για τουλάχιστον 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, έκανε λόγο ο βουλευτής του κόμματος Στάθης Λεουτσάκος. «Ήταν μια ενδεικτική ψηφοφορία, δεν έγινε καταμέτρηση, μπορεί να ήταν καμιά τριανταριά λευκά και κατά», δήλωσε ο κ. Λεουτσάκος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, η Έλενα Ψαρρέα, βουλευτής Μεσσηνίας, φέρεται ότι είναι μεταξύ εκείνων που καταψήφισαν τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, συνιστώσα στην οποία ανήκει η Έλενα Ψαρρέα: «Το αποτέλεσμα των συνομιλιών μοιάζει με πολιτικό απαγχονισμό. Και μάλιστα την ώρα που τα “καύσιμα” που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αυξάνονται παγκοσμίως και όχι να μειώνονται. Ο μόνος σεβασμός που πρέπει να επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς είναι ο σεβασμός αυτών των ελπίδων του –κι όχι ο σεβασμός σε “αποφάσεις” που ποτέ δεν έλαβαν ελεύθερα αυτοί οι λαοί.
Οι λίγοι μήνες ανάσα που “αγόρασε” η κυβέρνηση, ίσως αποδειχθούν πολύ ακριβοί και δίχως νόημα, γιατί τότε θα έχει δολοφονηθεί η ελπίδα των ευρωπαϊκών λαών –κι ίσως δεν υπάρχουν καν κυβερνήσεις, όπως αυτή του Podemos, για να προσφέρουν από τα πάνω συμμαχίες».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη