Μια ακόμη παράταση για το έργο στο Ακρογιάλι έως τις 31 Μαρτίου


Από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Παράταση έως τις 31 Μαρτίου, την όγδοη κατά σειρά, εξασφάλισε ο ανάδοχος του έργου «Έργα παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών Δήμου Αβίας και Μ. Μαντίνειας, υποέργο 1: Ακρογιάλι», προϋπολογισμού, κατά τη μελέτη, 4.850.000 ευρώ. Ο ανάδοχος επικαλείται ότι έχουν προκύψει καθυστερήσεις στην αποπεράτωση του έργου που οφείλονται στην εκκρεμότητα σύνταξης πρωτοκόλλου θεομηνίας και την αναγκαιότητα σύνταξης και έγκρισης Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών.
Η δημοπρασία έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Η σύμβαση του έργου υπεγράφη στις 24 Μαΐου του ίδιου έτους και η προθεσμία ήταν 18 μήνες. Έληγε στις 24 Νοεμβρίου 2013 και από τότε δόθηκαν επτά παρατάσεις.
Με τη μελέτη του έργου προβλέπεται η κατασκευή επτά προβόλων, από μήκους 85 μ. περίπου, και η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής μεταξύ τους σε τμήμα 350 μ. περίπου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι έξι από τους επτά προβόλους, ενώ ο τελευταίος (ο τρίτος κατά σειρά) βρίσκεται στο 95%. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία τεχνητής αναπλήρωσης ακτών.
Λόγω των εντόνων κυματισμών στις 5 και 6 Νοεμβρίου έχει μετακινηθεί ένα μέρος της τεχνητής αναπλήρωσης μεταξύ των προβόλων 5, 6 και 7 σε αρκετά μεγάλο μήκος μακράν της ακτής.
Έχει ήδη εγκριθεί ο 4ος Α.Π.Ε., ο οποίος περιλαμβάνει και εκτέλεση εργασιών τεχνητής προσάμμωσης, απαραιτήτων για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της εργολαβίας, ενώ σε αυτόν περιλαμβάνεται και τακτοποίηση των ποσοτήτων των εργασιών της αρχικής σύμβασης, καθώς και απορρόφηση μέρους του κονδυλίου των απροβλέπτων για εργασίες.
Για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών έχει ζητηθεί αρμοδίως από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η έγκριση της απόληψης της ποσότητας αμμοκροκάλης που απαιτείται, από τον παρακείμενο χείμαρρο Σάνταβα, διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Επιπλέον, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έγκριση της 1ης Σ.Σ.Ε., ποσού 210.000 ευρώ, που περιλαμβάνει εργασίες ενίσχυσης της τεχνητής προσάμμωσης στο σύνολο της ακτογραμμής, όπου έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις με το έργο, οι οποίες έχουν κριθεί απαραίτητες με το σχετικό πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών.
Με τη χορήγηση της παράτασης έως τις 31 Μαρτίου έχει συμφωνήσει η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ διαφώνησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Ν. Γόντικας και Ν. Πατσαρίνος.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου