Τα Φιλιατρά γιορτάζουν με λαμπρότητα τον Άγιο Χαράλαμπο, παρά το τσουχτερό κρύο! (φωτογραφίες)


Με λαμπρότητα γιορτάζουν και φέτος τα Φιλιατρά τη μεγάλη Παντριφυλιακή εορτή του Πολιούχο τους Αγίου Χαραλάμπου.
Τη γιορτή λαμπρύνουν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Μητροπολίτες Ἱερισσοῦ , Ἁγίου Ὄρους και Ἀρδαμερίου κ. Θεόκλητος και Μαρωνείας και Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων, τους οποίους υποδέχθηκε έμπροσθεν του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, μαζί με δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων των Φιλιατρών. 
Απόψε, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Αύριο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, στις 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και στις 8.30 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Από το πρωί, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό, στις 10.45 θα ξεκινήσει η Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς με κατάληξη την κεντρική πλατεία όπου και θα ψαλλεί δέηση, ενώ τιμές θα αποδώσει Διμοιρία του Στρατού. Ακολούθως η πομπή θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό όπου θα γίνει η Απόλυση. Στη συνέχεια θα γίνει ανταλλαγή ευχών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών.
Παράλληλα, στα Φιλιατρά, αυτές τις μέρες διεξάγεται και εμποροπανήγυρη με ποικιλία εμπορευμάτων.
Πλήθος κόσμου, παρά το κρύο και τη βροχή, συμμετέχει στις τελετές και κάνει τις βόλτες του στο πανηγύρι κάνοντας τα ψώνια του σε χαμηλές τιμές και δεν παραλείπουν να απολαύσουν ένα μεζέ κι ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί στα σουβλατζίδικα που λειτουργούν ή τις ταβέρνες – ψησταριές στην πόλη, όπως και να γλυκαθούν με λουκουμάδες, σάμαλι και άλλα γλυκίσματα, ενώ οι νεώτεροι σε ηλικία απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους στις καφετέριες και τα μπαράκια που λειτουργούν!
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου