Έληξε η δράση των ληστών στη Χώρα


Μέσα σε λίγες ημέρες στα χέρια της αστυνομίας
Σύντομη ήταν, ευτυχώς, η δράση της ομάδας των τριών κουκουλοφόρων ληστών στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αφού το Σάββατο το πρωί έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών.
Ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία, μέσα στο Μάρτιο είχαν κάνει 4 ληστείες και 2 κλοπές σε σπίτια ηλικιωμένων. Οι ληστές παραβίαζαν τα σπίτια ξημερώματα, έπιαναν τους ηλικιωμένους στον ύπνο, τους απειλούσαν και έκλεβαν ακόμα και ελάχιστα ευρώ.

Συλλήψεις
Την υπόθεση ανέλαβε από τα πρώτα κρούσματα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων. Σύντομα έφτασαν στα ίχνη των δραστών και έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Γαργαλιάνων και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, το πρωί του Σαββάτου συνέλαβαν στη Χώρα, όπου διέμεναν, 3 Αλβανούς, ηλικίας 42, 29 και 23 ετών, όλοι τους μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τους αλλοδαπούς, η οποία περιλαμβάνει άγνωστο αριθμό συνεργών.

Ευρήματα
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι οι τρεις τους είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών σε οικίες κυρίως ηλικιωμένων ατόμων.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους «στόχους», εισέρχονταν σε σπίτια από ανασφάλιστα σημεία ή διαρρηγνύοντας παράθυρα και πόρτες.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι έχουν διαπράξει τις ακόλουθες ληστείες και κλοπές:
-Στις 16 Μαρτίου, στις 3.00 τα ξημερώματα, μπήκαν στο σπίτι όπου διαμένουν ένας 91χρονος με την 79χρονη σύζυγό του στη Χώρα, από ανασφάλιστο παράθυρο της κουζίνας. Με την απειλή σωματικής βίας και χρησιμοποιώντας ένα αγροτικό εργαλείο (κόσα), τους πήραν 300 ευρώ, καθώς και 2 τραπεζικά βιβλιάρια.
-Στις 24 Μαρτίου, πάλι ξημερώματα στις 3.00, μπήκαν στο σπίτι ηλικιωμένων στη Χώρα. Οι ληστές παραβίασαν το παράθυρο του υπνοδωματίου όπου κοιμούνταν ο 78χρονος με την 68χρονη σύζυγό του και, αφού τους απείλησαν, πήραν 27 ευρώ και έφυγαν.
-Στις 27 Μαρτίου μπήκαν στο σπίτι 92χρονης, παραβιάζοντας την πόρτα. Με απειλές την ανάγκασαν να τους δώσει 50 ευρώ και μια χρυσή βέρα.
-Την ίδια νύχτα παραβίασαν την κεντρική είσοδο σπιτιού στο Αμπελόφυτο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, όπου μένει ένας 90χρονος. Εκείνο το βράδυ φιλοξενούσε και έναν 79χρονο. Με απειλές τούς πήραν 750 ευρώ.
-Τέλος, στις 18 και τις 21 Μαρτίου διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν χρήματα.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι στη Χώρα όπου διέμεναν, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: Τρία μαχαίρια. Πέντε κινητά τηλέφωνα. Το χρηματικό ποσό των 85 ευρώ. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Διαρρηκτικά εργαλεία. Τέσσερα ζευγάρια γάντια. Κοσμήματα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, ενώ, όπως προέκυψε, διέμεναν παράνομα στη χώρα. Σήμερα πρόκειται να απολογηθούν στην ανακρίτρια.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η συμμετοχή τους σε διάπραξη άλλων συναφών αδικημάτων και τυχόν εμπλοκή περισσότερων ατόμων στην εγκληματική ομάδα. 

Της Βίκυς Βετουλάκη