Αλήθειες και ψέματα για τη Μαρίνα Καλαμάτας


Η Δημοτική Αρχή και ο διευθυντής της διαβεβαιώνουν ότι δεν άλλαξε τίποτα! 
Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής για μη αλλαγή του καθεστώτος στη Μαρίνα Καλαμάτας, μετά τα δημοσιεύματα του «Θάρρους», τουλάχιστον εμείς δε γίναμε σοφότεροι.
Με αφορμή νέα δημοσιεύματα για το θέμα, αλλά και ψάξιμο από τη δική μας πλευρά για το τι, τελικά, συμβαίνει στη μαρίνα, επικοινωνήσαμε χθες το πρωί με το γενικό της διευθυντή, Παναγιώτη Μπούνα. Από την πλευρά του μας έδωσε την ίδια διαβεβαίωση: «Στη μαρίνα δεν έχει αλλάξει τίποτα, μετά και την αρνητική απόφαση της εταιρείας “Διοκλής”, η οποία είχε, μέχρι πρότινος, τη δικαιοδοσία από πλευράς Δήμου Καλαμάτας».
Όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τα δημοσιεύματα, ακόμα και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, όπου περιγράφεται μια διαφορετική κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι δεν πειστήκαμε απ’ όσα ακούσαμε.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, σκοπός μας δεν είναι να “δαιμονοποιήσουμε” καμία κατάσταση. Το αντίθετο. Η μαρίνα χρειάζεται επενδύσεις που επιφέρουν και αύξηση των κερδών της, που ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να διαθέσει.  Στο θέμα αυτό ο κ. Μπούρας δε θέλησε να απαντήσει, διότι, όπως μας εξήγησε, η άποψή του ίσως να ανοίξει και πάλι τον ασκό του Αιόλου.
Πάντως, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί ο Δήμος, μέσω της νομικής του υπηρεσίας, δεν αποφασίζει να ξεκαθαρίσει το θέμα και να προσπαθήσει να αποκομίσει κάτι περισσότερο για το ταμείο του και την πόλη.
Από την πλευρά μας αυτά που βρήκαμε λένε:
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας  KG MEDMARINAS MANAGEMENT διαφημίζεται και η Μαρίνα της Καλαμάτας.
 
Ανακοίνωση της εταιρείας
Η εταιρεία «ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ Ν.Α.Ε.» (σ.σ. σε ανακοίνωσή της στις αρχές Φεβρουαρίου) αναφέρει  ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό: «Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του Ομίλου και κατόπιν διαπραγματεύσεων, η “ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.” μετεβίβασε την 04.02.2015 προς την Ολλανδική εταιρεία “D – MARINE INVESTMENTS HOLDING BV” 2.693.573 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας “Κ & G ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Α.Ε.”, ήτοι ποσοστό 21,76% του συνολικού αριθμού των μετοχών, ονομαστικής αξίας ενός (1) ευρώ εκάστη, αντί συνολικού τιμήματος 5.230.000 ευρώ.
Από την άνω συναλλαγή προέκυψε υπεραξία ποσού ευρώ 2.527.763. Κατόπιν της άνω μεταβιβάσεως η εταιρεία “ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ Ν.Α.Ε.” κατέχει πλέον 1.192.501 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας “Κ & G ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Α.Ε.”, ήτοι ποσοστό 9,63% του συνολικού αριθμού των μετοχών.
Η εταιρεία “D-MARINE INVESTMENTS HOLDING BV” ήταν ήδη η πλειοψηφούσα μέτοχος της “Κ & G ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Α.Ε.”, ανήκει στο διεθνή Όμιλο DOGUS, ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στον τομέα της εκμετάλλευσης τουριστικών λιμένων και αναμένεται να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο χώρο αυτό για την ανάπτυξη των μαρινών».
 
Δημοσιεύματα
Στα πολλαπλά δημοσιεύματα που βρήκαμε στο διαδίκτυο, όλα συγκλίνουν στα κάτωθι: «Υπενθυμίζεται πως η Dogus προχώρησε προ μερικών εβδομάδων και σε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο τουρκικός όμιλος αύξησε τη συμμετοχή του στην Κ&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου Α.Ε. Ελέγχει πλέον το 90,37% της Κ&G, η οποία κατέχει το 51% της μαρίνας των Γουβιών στην Kέρκυρα, το 27% της μαρίνας Λευκάδος, το 23% της Ζέας και το 60% της μαρίνας Καλαμάτας».
 
Μαρίνα Καλαμάτας
Τα οικονομικά στοιχεία στη μαρίνα ήταν τα ακόλουθα:
Μετοχικό Κεφάλαιο / Μέτοχοι: Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε ευρώ 600.000,00 διαιρούμενο σε 200.000 μετοχές ονομαστικής αξίας ευρώ 3,00.
Η μετοχική σύνθεση έχει ως εξής:
Μέτοχοι: ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ Ν.Α.Ε.       120.000, 60,00%,
Συνεταιρισμός Τουριστικής Εκμετάλλευσης-Ανάπτυξης Μεσσηνίας Σ.Π.Ε.: 80.000,  40,00%.
Από εκεί και πέρα, πώς είναι δυνατό η Dogus να ελέγχει το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών της «ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ Ν.Α.Ε.» και στη μαρίνα να ισχύουν άλλα πράγματα, δεν το καταλαβαίνουμε…

του Αντώνη Πετρόγιαννη