Απάντηση σε άρθρο


Κυρία διευθύντρια,
την εύλογη εντύπωσή μας προκαλεί πώς ένα μεμονωμένο γεγονός γίνεται 5στηλο σχολιογραφικό θέμα στην κορυφή της 2ης σελίδας της εφημερίδας σας (φύλλο 14/3/2015) με επικρίσεις κατά του Δήμου Μεσσήνης για δήθεν «παρεμπόδιση δημοσιογραφικού έργου», για «απόπειρα μη ενημέρωσης του κοινού» και ακόμα περισσότερο για «απόπειρα “εξαφάνισης” σας».
Κι όλες αυτές οι ανυπόστατες κατηγορίες, από δημοσιογράφο της εφημερίδας σας στη στήλη “scripta manent”, λόγω της άρνησης υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Μεσσήνης -χωρίς αυτός να θέσει ποτέ το θέμα στο μόνο αρμόδιο, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου- να του δοθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας σε περιοχή του, επί της οποίας επρόκειτο να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς, οι ίδιοι υπάλληλοι που διαχειρίζονταν μέχρι τώρα τα ίδια θέματα, όπως και στο παρελθόν, έκριναν ότι επειδή δε μας ανήκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν είχαμε δικαίωμα να τη δώσουμε.
Αναρωτιόμαστε (και απευθύνουμε το ερώτημα σε κάθε καλόπιστο), τι λόγο έχουμε να αποκρύψουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που δε μας ανήκει και την οποία πήραμε με αίτημά μας προς την αρμόδια αρχή -παρότι έπρεπε να μας είχε αποσταλεί-, επί της οποίας απλά και μόνο επρόκειτο να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο;
Άραγε, γιατί θα αποτελούσε «παρεμπόδιση δημοσιογραφικού έργου», είτε «απόπειρα μη ενημέρωσης του κοινού», είτε απόπειρα «εξαφάνισης» σας, ακόμα και αν αρνούμαστε να έχει ένας δημοσιογράφος -καθότι δεν είναι στις προθέσεις μας, αφού δεν ωφελεί σε τίποτα- πρόσβαση στις εισηγήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που ούτως ή άλλως δημοσιοποιούνται μια εβδομάδα μετά, στη συνεδρίαση του Σώματος, όπως συνηθίζεται χωρίς εξαιρέσεις;
Ως εκ τούτου, ο κάθε καλόπιστος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια του συντάκτη σας με τη μακροσκελή αρθογραφία σε βάρος του Δήμου μας εν γένει, δεν ήταν να βρεθεί λύση στο θέμα που έθεσε, καθώς αυτή θα μπορούσε να εξευρεθεί με μια επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντ’ αυτού, όμως, επέλεξε να προσάψει αβάσιμες κατηγορίες στο Δήμο μας, γνώστης όντας ότι τα γεγονότα που περιέγραψε δεν τα γνώριζαν οι έχοντες την πολιτική ευθύνη του Δήμου και εν προκειμένω ο (μόνος αρμόδιος) πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς δεν το έθεσε ποτέ υπόψη του. Αν το είχε πράξει, θα είχε κάθε λόγο, ως επόμενο βήμα, να προβεί σε ό,τι έπραξε.
Άλλωστε και ο αντιδήμαρχος στον οποίον αναφέρεται ο συντάκτης σας, προσφέρθηκε να του δώσει κάποια λύση μετά τα όσα αντέτειναν υπηρεσιακοί παράγοντες στο αίτημά του.
Τέλος, απαντώντας τόσο στον τίτλο του δημοσιεύματος, «Πού το πάει ο Δήμος Μεσσήνης», όσο και στην κατακλείδα του άρθρου, «αν επιθυμεί την ενημέρωση των δημοτών ή όχι;», κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι εργαζόμαστε προς το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, με προφανή μελήματά μας τη διαφάνεια και την ενημέρωση των δημοτών μας, όπως έχουμε αποδείξει άλλωστε το λίγο διάστημα που έχουμε την ευθύνη του Δήμου Μεσσήνης.
Με εκτίμηση,
Ο δήμαρχος Μεσσήνης
Γιώργος Τσώνης 

Απάντηση
Είναι, κατ’ αρχήν, θετικό ότι υπήρξε τόσο άμεση ανταπόκριση από το Δήμο Μεσσήνης στο άρθρο μου.
Μπορεί μεν να δόθηκε απάντηση (που δε με καλύπτει) από τη Δημοτική Αρχή στο ζήτημα της ΜΠΕ, αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω τι, τελικά, έχει συμβεί με το θέμα των εισηγήσεων. Θα υπάρχει πρόσβαση σε αυτές ή όχι; Αν δεν υπάρχει πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., τότε οι εισηγήσεις θα πρέπει να αναπτύσσονται κανονικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, να κρατάμε εμείς τις σημειώσεις μας και μετά να παρουσιάζουμε το ρεπορτάζ. Τι θα συμβεί, όμως, στην περίπτωση που οι εισηγήσεις έχουν και ποσά (π.χ. προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα, απολογισμός κ.λπ.); Δε θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι και να μην αγωνιούμε αν έχουμε ακούσει σωστά τα ποσά που ανακοινώνονται και, κατά συνέπεια, να τα μεταφέρουμε σωστά; Στην περίπτωση που γραφεί κάτι λανθασμένο, ποιος θα ευθύνεται;
Γνωμοδότησε η νομική σύμβουλος να μη δοθούν στους δημοσιογράφους η ΜΠΕ και οι εισηγήσεις; Ούτε αυτό απαντήθηκε.
Έχει σχέση με όλο αυτό η διαμαρτυρία που διατύπωσε αντιδήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν αφορούσε το «Θ» ή όχι;
Τέλος, χαιρόμαστε για την κατηγορηματική δήλωση του δημάρχου Μεσσήνης «ότι εργαζόμαστε προς το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, με προφανή μελήματά μας τη διαφάνεια και την ενημέρωση των δημοτών μας, όπως έχουμε αποδείξει άλλωστε το λίγο διάστημα που έχουμε την ευθύνη του Δήμου Μεσσήνης».
Χ.Χ.