Απαντούν με προσφυγή στη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στο Μεμί δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι


Ειδική διοικητική προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά απόφασης του Δ.Σ. Πύλου – Νέστορος άσκησαν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και ο πρόεδρος του Σωματείου «Δίκτυο Φίλων Μεμί», Χαρ. Γαϊτάνης.
Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά απόφασης του Δ.Σ. με την οποία εγκρίθηκε και παραλήφθηκε η «Οριστική Μελέτη Η/Μ» της μελέτης με τίτλο «Μελέτη των δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Κορώνης και της ΕΕΔΛ Κορώνης», υποέργο του έργου με τίτλο «Έργα Συλλογής, Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Κορώνης Δήμου Πύλου – Νέστορος» που έχει συνταχθεί από τη σύμπραξη γραφείων μελετών «Sigma μελετών Α.Ε.» – «HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Ε.» -«ΕΜΠΛΕΚΤΟΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧ/ΚΟΙ ΕΠΕ».
Όπως αναφέρουν, «η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου-Νέστορος κατά τη συνεδρίαση της 19ης.1.2015. Έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει πλήρη γνώση της προσβαλλόμενης πράξεως, εκτός της αναρτήσεως της περιλήψεώς της στη “Διαύγεια”».  
Σημειώνεται πως «η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι παντελώς αναιτιολόγητη, διότι από το σώμα αυτής δεν προκύπτει οποιαδήποτε ειδική, πλήρης και επαρκής αιτιολογία για την έγκριση και την παραλαβή των συγκεκριμένων επιμέρους μελετών από το Δήμο, όπως επίσης δεν προκύπτει η συζήτηση του θέματος ως κατεπείγοντος.
Το έλλειμμα της αιτιολογίας της προσβαλλόμενης απόφασης διευρύνεται από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιμέρους μελέτες αποτελούν τμήματα (υποέργα) της κύριας μελέτης με τίτλο “Μελέτη των δικτύων αποχετεύσεως λυμάτων Κορώνης και της Ε.Ε.Δ.Λ Κορώνης”, της οποίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) έχει υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεν έχει εγκριθεί, διότι παρουσιάζει ελλείψεις και δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.
Τουτέστιν, αναιτιολόγητα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση και παραλαβή επιμέρους μελετών και, άρα, υποέργων χωρίς να έχουν εγκριθεί προγενεστέρως οι περιβαλλοντικοί όροι του συνόλου του έργου».
 
Οι προσφεύγοντες
Όπως επισήμανε, μιλώντας στο «Θ», ο εκ των προσφευγόντων, δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κανάκης, «ο χώρος που επιλέχθηκε για την εγκατάσταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού θα απαξιώσει την παραλία του Μεμί, μια από τις καλύτερες στη Δ.Ε. Κορώνης.
Εκτός αυτού, δεν έχει γίνει διαβούλευση και η τοπική κοινωνία δεν έχει εκφράσει την άποψή της. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ύπαρξης βιολογικού καθαρισμού, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Αναρωτιέμαι αν ο δήμαρχος θέλει να σταματήσει την ανάπτυξη της περιοχής, και θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί άλλες ενέργειες, προτού φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου «Δίκτυο Φίλων του Μεμί», Χ. Γαϊτάνης, επισήμανε πως ούτε ΜΠΕ υπάρχει ούτε ενημέρωση προηγήθηκε. «Αυθαίρετα αποφασίστηκε να πάει εκεί ο βιολογικός, με τη λογική του “αποφασίζουμε και διατάζουμε”. Σε συνάντησή μας δε με το δήμαρχο, πληροφορηθήκαμε πως υπάρχουν τρεις επιλογές: ή εκεί ή αλλού ή ποτέ. Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως δε μολύνει μόνο η Κορώνη, αλλά υπάρχουν κι άλλες περιοχές. Γιατί να κατασκευαστεί στην Κορώνη μια μονάδα κόστους 13 εκατ. ευρώ;  Αν είναι να εξυπηρετεί μόνο την Κορώνη, θα μπορούσαν να φτιαχτούν και δύο κόμπακτ βιολογικοί (κλειστού τύπου)».               
Η αντιπρόεδρος του σωματείου, Λίτσα Αντωνοπούλου – Γιαλλελή, τάχθηκε υπέρ του βιολογικού, αλλά διαφώνησε με την επιλογή της θέσης, καθώς θα πρέπει να επιδειχθεί το κριτήριο μοναδικότητας, που να δικαιολογεί την απόφαση της Δημοτικής Αρχής. «Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, ενώ ενάμιση μήνα τώρα έχουμε ζητήσει την παροχή στοιχείων, χωρίς να μας έχει δοθεί απάντηση», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, πως πρόκειται για τουριστική περιοχή, που με τη μονάδα του βιολογικού θα καταστραφεί η παραλία, που είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ έθεσε και θέμα λειτουργίας και συντήρησης της μονάδας.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου