Απευθείας ανάθεση και όχι μηνιαίες συμβάσεις για τα απορρίμματα της Δυτικής Μάνης


Στην απόφαση να ανατεθεί απευθείας ξανά στον ίδιο ανάδοχο η μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων, αντί των 22.600 ευρώ το μήνα, κατέληξε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, μετά τη γνωστοποίηση που έκανε ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας πως με τη μέχρι τώρα διαδικασία (μηνιαίες συμβάσεις) διαφώνησε ο Επίτροπος και ζήτησε να σταματήσουν οι συμβάσεις και να γίνει ανάθεση μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κ. Φωκέας, ο Δήμος δε διαθέτει χώρο απόθεσης των απορριμμάτων του, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Παράλληλα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη διενέργεια του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη μεταφόρτωση, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων.
Σημείωσε πως στην περίπτωση που δοθεί λύση στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου ή ο Δήμος  εξεύρει προσωρινή λύση μεταφοράς, επεξεργασίας ή διάθεσης των απορριμμάτων του, η ανάθεση θα λύεται αζημίως για το Δήμο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία
Απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Γιαννημάρα, για τη μη διενέργεια διαγωνισμού, ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας ανέφερε πως από το τέλος του 2013 όλοι οι Δήμοι γνώριζαν ότι από 01/03/2015, για τους διαγωνισμούς που αφορούν προμήθειες, μελέτες ή έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, θα ισχύσει το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων και γι’ αυτό κάποιοι υπάλληλοι έπρεπε να εκπαιδευτούν για να μπορούν να διαχειριστούν αυτό το σύστημα, χωρίς στο Δήμο Δυτικής Μάνης να έχει γίνει καμία τέτοια προσπάθεια εκπαίδευσης. Πρόσθεσε ότι είχε προγραμματιστεί η εκπαίδευση 2 ατόμων σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα ξεκινούσε στις 26/01/2015, αλλά λόγω των εκλογών δεν πραγματοποιήθηκε, και συνέχισε λέγοντας πως έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση και άλλων υπαλλήλων.
Γνωστοποίησε ότι με πρόσφατη τροπολογία μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων για την 1 Ιανουαρίου 2016.
Αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ με τους δημάρχους, τη γ.γ. Νάντια Γιαννακοπούλου και τον ειδικό γραμματέα Δ. Καλογερόπουλο, όπου αποφασίστηκε τα απορρίμματα του Δήμου να μεταφέρονται στους χώρους που χρησιμοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, να παραχωρηθεί στο Δήμο πρες – κοντέινερ για τη μεταφορά των απορριμμάτων του στο χώρο όπου γίνεται η εναπόθεση και η επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο και ο Δήμος, όπως και οι όμοροι Καλαμάτας και Ανατολικής Μάνης, έμειναν εκτός χρηματοδότησης του ΥΠΕΚΑ.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου