Αποβίβαση τουριστών, πολιτικών και της…Google στην Καλαμάτα


Δόξες και τιμές αναμένεται να ζήσει η Καλαμάτα την ερχόμενη Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Μαρτίου, τέτοιας έκτασης, μάλιστα, που ανάλογες δε θυμόμαστε στο πρόσφατο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή θα καταπλεύσουν στην Καλαμάτα δύο κρουαζιερόπλοια με 3.000 περίπου επιβάτες και προσωπικό, ενώ τη Δευτέρα, ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, θα βρίσκονται στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργοί της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αλλά και η Google, η οποία διοργανώνει δωρεάν εκδήλωση, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν μέσω του διαδικτύου.
Πάντως, για το σημαντικό θέμα της κρουαζιέρας, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για την παραλαβή και διαχείριση των οικιακών στερεών αποβλήτων των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμένα της Καλαμάτας και ιδίως των κρουαζιερόπλοιων.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας επισήμανε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να καταστεί η Καλαμάτα πιο ανταγωνιστική ως πόλη στην υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων. Το κόστος που προσδιορίσθηκε είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα κρουαζιερόπλοια, σε σχέση με αυτό που καταβάλλουν σε άλλα λιμάνια.
Η πολιτική του Δήμου Καλαμάτας για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η παραπάνω προγραμματική σύμβαση, θα εξακολουθήσει και θα διευρυνθεί με περαιτέρω ενέργειες, πέραν της υποδοχής των επισκεπτών στο λιμένα Καλαμάτας, της προσφοράς σε αυτούς χαρτών, συμβολικών δώρων και της παροχής πληροφοριών, της δημιουργίας μεγάλου πεζοδρομίου στις οδούς Φαρών και Πλάτωνος κ.λπ.
Στο προσεχές διάστημα, θα γίνει διάστρωση με κατάλληλο υλικό του κεντρικού διαδρόμου του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, προκειμένου να διαμορφωθεί εναλλακτική διαδρομή, ιδίως για επισκέπτες μεγάλης ηλικίας και άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να προσεγγίζουν ακόμη πιο εύκολα το κέντρο και το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη