Με επιτυχία η άσκηση της Πυροσβεστικής χθες στα 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)


Ισχυρή σεισμική δόνηση πλήττει την Καλαμάτα. Ανάμεσα στα κτήρια που έχουν υποστεί βλάβες, είναι και το σχολικό συγκρότημα των 2ου Γυμνασίου – Λυκείου, που έχει καταρρεύσει μερικώς.
Οι μαθητές πρόλαβαν και το εκκένωσαν, αλλά για να αποφύγουν τις επιπτώσεις του σεισμού, δύο άτομα έχουν ανέβει στην ταράτσα, όπου εγκλωβίστηκαν, υπάρχει ένας τραυματίας στο χώρο του κτηρίου, ενώ έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.
Σε σχεδόν μηδενικό χρόνο καταφθάνουν οχήματα της Πυροσβεστικής. Οι διασώστες της παίρνουν στα χέρια τους ένα φορείο και πηγαίνουν να αναζητήσουν τον τραυματία. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι προετοιμάζουν το γερανοφόρο για τον απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων στην ταράτσα και άλλοι στήνουν το δίκτυο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Ένα μικρό πρόβλημα που εμφανίζεται με διαρροή νερού σε έναν από τους σωλήνες, επιδιορθώνεται άμεσα και ξεκινά η διαδικασία της κατάσβεσης.
Το γερανοφόρο κατεβάζει το πρώτο άτομο, έναν από τους καθηγητές που είχαν εγκλωβιστεί. Ο καθηγητής είναι καλά στην υγεία του και το γερανοφόρο ανεβαίνει ξανά, προκειμένου να κατεβάσει στο έδαφος και το δεύτερο άτομο, μια γυναίκα.
Οι διασώστες έχουν εντοπίσει τον τραυματία (κούκλα) σε αίθουσα στη βόρεια πλευρά του κτηρίου στον πρώτο όροφο και συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους στο έδαφος, προκειμένου να τον κατεβάσουν από εκεί με τη χρήση σκάλας. Με σίγουρες κινήσεις το φορείο κατεβαίνει αργά προς το έδαφος, όπως και η σκάλα που έχει απομακρυνθεί από το κατακόρυφο σημείο της, «παρασύροντάς» το.
Ο τραυματίας αφήνεται από τους πυροσβέστες στα χέρια των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τον οδηγούν στο ασθενοφόρο, που έχει ήδη σπεύσει στο περιστατικό.
Λεπτά αργότερα κατασβήνεται και η πυρκαγιά και όλα τα σενάρια της άσκησης «Σεισίχθων 2015» έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Δηλώσεις
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κων. Γιόβας, αφού ενημερώθηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό για το πέρας της άσκησης, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως αποσκοπούσε στη διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας και εκπαίδευσης των πυροσβεστικών δυνάμεων και στον εντοπισμό τυχόν δυσχερειών και προβλημάτων στη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην άσκηση, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους εθελοντές ( Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, «Σύλλογος Γαία» και Σαμαρείτες), αλλά και όποια άλλη υπηρεσία συμμετείχε, καθώς και την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα της άσκησης θα συζητηθούν, ώστε σε πραγματικό συμβάν να υπάρχουν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
Στην άσκηση συμμετείχαν 4 οχήματα και ένα ειδικό γερανοφόρο, ενώ υπήρχαν και άλλα σε ετοιμότητα από Μελιγαλά και άλλες υπηρεσίες με 15 πυροσβέστες.
Την ικανοποίησή του για την άσκηση εξέφρασε και ο διευθυντής του 2ου Λυκείου, Θ. Σταυριανόπουλος, ευχόμενος να μην υπάρξει πραγματικό γεγονός. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα είναι καλό να υπάρχει προετοιμασία, για πιο αποτελεσματική παρέμβαση σε περίπτωση που η Καλαμάτα πληγεί εκ νέου από δόνηση.

Δείτε βίντεο από την χθεσινή εντυπωσιακή άσκηση εδώ

Η καλοκαιρινή περίοδος
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, ο κ. Γιόβας ανέφερε πως αναθεωρούνται τα επιχειρησιακά σχέδια, προκειμένου να προσαρμοστούν στις φετινές συνθήκες. Στη συνέχεια θα εγκριθούν από τον επιχειρησιακό συντονιστή και σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.                

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας, Χ.Χ.