Περιβαλλοντική βόμβα η λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας


Σοβαρές ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και ο πρόεδρος του Σωματείου

Το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες το πρωί και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλης Μάκαρης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Κουφαλάκος, υπογράμμισε την έλλειψη προσωπικού, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες, θέτοντας και ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων.
Ο κ. Κουφαλάκος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τις βροχερές ημέρες τα πάντα πλημμυρίζουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστός βιολογικός καθαρισμός, με τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, ο ίδιος και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τόνισαν ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι πάρα πολύ σοβαρό. Χαρακτηριστικά σημείωσαν ότι στο Βιολογικό έπρεπε να εργάζονται 10 άτομα το λιγότερο, ωστόσο εργάζονται μόνο πέντε και, μάλιστα, από αυτούς κάποιοι είναι ανειδίκευτοι!
Εργαζόμενος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το βράδυ στο Βιολογικό υπάρχει μόνο ένα άτομο, το οποίο μάλιστα είναι επιφορτισμένο με πολλές δουλειές, όπως την παρακολούθηση της λειτουργίας της μονάδας, την αποκατάσταση προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου για τις δηλώσεις βλαβών στην ύδρευση και την αποχέτευση. Όπως είπε ο εργαζόμενος, εάν το βράδυ τού συμβεί κάποιο ατύχημα την ώρα που επιχειρεί να αποκαταστήσει κάποια βλάβη, θα κινδυνεύσει ακόμη και να πεθάνει, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να καλέσει σε βοήθεια.
Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου κάλεσε την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης να διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε ο Βιολογικός Καθαρισμός να συνεχίσει να λειτουργεί από τη ΔΕΥΑΚ, με διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των εργαζομένων.
Σχολίασε, δε, ότι η νέα κυβέρνηση, τα κόμματα της οποίας στήριξαν στις εκλογές την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, οφείλει να άρει την απαγόρευση προσλήψεων, η οποία ουσιαστικά εξυπηρετεί το πέρασμα αυτών των υποδομών στους ιδιώτες.
Από την πλευρά του, ο κ. Μάκαρης δεσμεύτηκε να παρέμβει ουσιαστικά για το θέμα και, μάλιστα, θα καταθέσει ολοκληρωμένη καταγραφή των προβλημάτων και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Τέλος, το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Ασπροχώματος, Νίκος Χριστόπουλος, έκανε λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση, που υποβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή. Τόνισε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί ο Βιολογικός δημιουργούνται προβλήματα όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη χερσαία περιοχή του Ασπροχώματος, και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα οι λύσεις και πως σχετικές προτάσεις θα υποβληθούν από την παράταξη στην οποία συμμετέχει.
Στην επίσκεψη στο Βιολογικό και στην ενημέρωση που έγινε από τους εργαζόμενους συμμετείχαν ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς, καθώς και κοινοτικοί σύμβουλοι.
Α.Π.