Όταν η Εράνη βρέθηκε στους «4», αλλά έχασε το όνειρο στις καθυστερήσεις

Όταν η Εράνη βρέθηκε στους «4», αλλά έχασε το όνειρο στις καθυστερήσεις

Ο Τσικλητήρας Πύλου αγωνίζεται σήμερα στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας, έχοντας θέσει ως στόχο τη νίκη επί της Θύελλας Ραφήνας και την πρόκριση στα τελικά του θεσμού και με αφετηρία το συγκεκριμένο ματς εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία, φέρνοντας στο μυαλό ανάλογες σπουδαίες ποδοσφαιρικές στιγμές από το παρελθόν.
Πριν από τον Σύλλογο της Πυλίας, μία ακόμη μεγάλη και ιστορική ομάδα του Νομού μας, η Εράνη Φιλιατρών ακολούθησε την ίδια διαδρομή χωρίς όμως να καταφέρει να την τερματίσει. Μάλιστα οι Φιλιατρινοί βρέθηκαν δύο φορές μέσα σε μία διετία στα ημιτελικά του Κυπέλλου, ωστόσο και τις δύο φορές δεν έκαναν την υπέρβαση μένοντας στην επιθυμία.
 
Η ήττα από τον πανίσχυρο Ποσειδώνα Νέων Πόρων το 2001
Το πρώτο εγχείρημα της ομάδας της Τριφυλίας έγινε το 2001. Συγκεκριμένα, στις 16 Μαΐου στο γήπεδο της Λειβαδιάς και με προπονητή τον Χρήστο Γερολυμάτο, η Εράνη αντιμετώπισε την πανίσχυρη, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ομάδα του Ποσειδώνα Νέων Πόρων, που λίγα χρόνια αργότερα έφθασε ν’ αγωνίζεται στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες. Παρά την προσπάθεια των Φιλιατρινών, η ήττα με 4-1 ήρθε μάλλον λογικά, και το όνειρο τελείωσε κάπου εκεί. Το γκολ της Εράνης πέτυχε στο 89΄ με κεφαλιά ο Γεωργόπουλος, ύστερα από φάουλ του Παναγιώτη Οικονόμου και οι παίκτες οι οποίοι αγωνίστηκαν στον ημιτελικό ήταν οι: Πραστέλας, Μπάλλας, Ντινιώτης, Τριπόδης (30΄ Γιαννακόπουλος), Αλεξόπουλος (47΄ λ. τρ. Χ. Γεωργόπουλος), Αναστασόπουλος, Ντικουμέ, Λυμπερόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Οικονόμου, Γρηγορόπουλος (65΄ Σταθόπουλος).
 
Το όνειρο χάθηκε στο 90΄ στο ματς με την Πρέβεζα
Δύο χρόνια αργότερα, οι Φιλιατρινοί θα βρεθούν και πάλι στους τέσσερις του Κυπέλλου, χωρίς όμως να «τερματίσουν την πορεία» και πάλι. Με τον Αντώνη Μαυρέα στο τιμόνι και συνεργάτη του τον Λάκη Πανταζόπουλο, και αφού τερμάτισαν στην 3η θέση της πολύ δύσκολης Δ΄Εθνικής, κερδίζοντας ταυτόχρονα τον Πάμισο στον τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας, έδειχναν ικανοί να φθάσουν ψηλά. Απέκλεισαν σταδιακά τον Ηρακλή Βερβένων στην Αρκαδία (0-2), τον Αστέρα Μαχαιράδου στα Φιλιατρά με 5-0, το Μοσχάτο στα Προσφυγικά με νίκη 2-0 και τερμάτισαν τη διαδρομή τους στο ίδιο γήπεδο με ήττα (2-1) από τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Στο ματς εκείνο χάθηκε πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία, μολονότι βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 20΄ (γκολ με κεφαλιά το Τσαλή) ο Καμερουνέζος επιθετικός Τιμοτέι Εντίμο πέτυχε το 1-1 στο 26΄ με ωραίο πλασέ. Η φιλιατρινή ομάδα θα μπορούσε να πάρει το προβάδισμα, αλλά στο 44΄ ο Εντίμο έχασε πέναλτι που είχε κερδίσει ο Γιώργος Μητρόπουλος. Το στοιχείο αυτό καθόρισε το παιχνίδι και τελικά στις καθυστερήσεις η Πρέβεζα πέτυχε το νικητήριο γκολ που οδήγησε στον αποκλεισμό της Εράνης.
Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι στο γήπεδο των Προσφυγικών στην Αχαΐα είχαν βρεθεί  περισσότεροι από 150 Φιλιατρινοί, ενώ κοντά ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Τσαφαράς και πολλά από τα μέλη του Δ.Σ.
Ας θυμηθούμε τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο συγκεκριμένο ματς… Χώνος, Χρυσομπόλης, Μίχνοβιτς, Δ. Αναστασόπουλος, Μίντζηρας, Χρ. Κωνσταντόπουλος, Μητρόπουλος, Παναγιωτακόπουλος, Εντίμο (63΄ Ασημακόπουλος), Νταγιόπουλος, Αργάνης.

Toυ Νίκου Μπαλόπουλου