Ανάσταση στην Καλαμάτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Πολύς κόσμος αναμένεται να επισκεφθεί την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές αυτές τις ημέρες. Ως γνωστόν, από σήμερα θα βρίσκεται στην πόλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που θα ακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου, ενώ θα παραβρίσκεται και στην εορτή της Ανάστασης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ισχύει, η κορύφωση του Θείου Δράματος γίνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και εστιάζεται στον Επιτάφιο Θρήνο. Το βράδυ, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, θα γίνει με κάθε επισημότητα η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού. Η έξοδος του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στις 21.15.
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου θα τελεσθεί η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Ανήμερα το Πάσχα, και ώρα 10.15 το πρωί, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη) στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Η πασχαλινή πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10.00 το πρωί.

Έθιμα και παραδόσεις
Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται η κατασκευή σαϊτών από τους  σαϊτολόγους, για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και για τον Επιτάφιο. Μεταξύ 6.00 το πρωί και 12.00 το μεσημέρι, στην οδό Σπάρτης 45 θα γίνουν τα γεμίσματα της σαΐτας. Το ίδιο βράδυ, στις γειτονιές της Καλαμάτας, καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν σαΐτες: στη Ράχη, στον Αβραμόγιαννη στις 21.30 και την ίδια ώρα στην πλατεία Φυτειάς.