Και φέτος σαϊτοπόλεμος στο Δήμο Μεσσήνης


Με διπλή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο σαϊτοπόλεμος στο Δήμο Μεσσήνης, ένα έθιμο που, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει ρίζες στην επανάσταση του 1821 και αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στη Μεσσήνη και τη Δευτέρα του Πάσχα στην Εύα.
Στις δύο εκδηλώσεις θα συμμετέχουν φέτος οκτώ συνολικά μπουλούκια, με τα έξι από αυτά στη Μεσσήνη και τα δύο στην Εύα. Για την Κυριακή του Πάσχα στη Μεσσήνη ετοιμάζουν τις σαΐτες τους τα μπουλούκια: «Οι Επαναστάτες» με καπετάνιο τον Κων. Γεωργούλια, «Οι Μπαρουτοκαπνισμένοι» με καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, «Οι Απελευθερωτές» με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, το μπουλούκι του Στ. Φαρμάκη, το μπουλούκι του Μάκη Κουφόγιαννη και «Τα παλικάρια του Μωριά» με καπετάνιο τον Κων. Τάπαρη.
Στην Εύα θα ρίξουν τις σαΐτες τους τα μπουλούκια των Λεων. Χριστοφιλόπουλου και Παν. Σταθακόπουλου, ενώ σημειώνεται ότι εκεί το έθιμο συνοδεύεται από το εντυπωσιακό «Κάψιμο του Ιούδα».
Το έθιμο, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, προήλθε από τη χρησιμοποίησή των σαϊτών από τους Έλληνες στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Άλλες μαρτυρίες μιλούν για έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και έχει να κάνει με τον ερχομό της άνοιξης.
Η εκδήλωση του σαϊτοπόλεμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα στη Μεσσήνη, στα Μπεζεστένια, στις 7.00 το απόγευμα και στην Εύα τη Δευτέρα του Πάσχα, στο γήπεδο του χωριού, στις 6.30 το απόγευμα.