Κορυφώνονται οι έλεγχοι των Μεικτών Κλιμακίων στην πασχαλινή αγορά


Ελέγχους σε όλη τη Μεσσηνία έχει διενεργήσει το Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχων της Περιφερειακής Ενότητας και, όπως απάντησε ο ερωτώμενος ο διευθυντής Ανάπτυξης, Κώστας Βασιλόπουλος, έχουν γίνει αρκετές παρατηρήσεις σε εμπόρους και καταστήματα.
Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα και από τις πρώτες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στην πασχαλινή αγορά της Κυπαρισσίας, των Γαργαλιάνων, της Μαραθούπολης, της Μεσσήνης και της Κορώνης.

Σε όλη τη Μεσσηνία
Τις τελευταίες, δε, ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή της Καλαμάτας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές.
Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και στο κλιμάκιο ελέγχου συμμετέχουν δύο άτομα από τη Διεύθυνση Εμπορίου, αλλά και υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών, ανάλογα με πόσους γίνονται, κτηνιατρική, υγείας, γεωπόνοι κ.λπ.
Μέχρι στιγμής το κλιμάκιο έχει προχωρήσει σε παρατηρήσεις για παρατυπίες που έχουν διαπιστωθεί, ενώ δεν έχει υποβληθεί μήνυση για παράβαση.

Και οι καταναλωτές
Από την πλευρά τους, όμως, και οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και να προσέχουν τη σχέση ποιότητας και τιμής, ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές αγορές. Η τιμή του προϊόντος στο ράφι να είναι η ίδια με την τιμή που θα πληρώσουν στο ταμείο, να παίρνουν απόδειξη πληρωμής και να εξετάζουν τις αποδείξεις, ιδιαίτερα τα ποσά σε περίπτωση προσφορών. Να πραγματοποιούν αγορές από νόμιμα σημεία πώλησης, να διαβάζουν τις ετικέτες και να προσέχουν τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των προϊόντων.
Οι επιχειρήσεις, τέλος, θα πρέπει σε όλα τα είδη που προσφέρουν στους καταναλωτές να αναγράφουν το είδος, την ποιότητα, τη χώρα προέλευσης και την τιμή του προϊόντος.
Εν όψει, βέβαια, Πάσχα, οι έλεγχοι είναι πιο εντατικοί στα προϊόντα ζωικής παραγωγής για την πάταξη φαινομένων παράνομης σφαγής και πώλησης ζώων.

Της Βίκυς Βετουλάκη