Οι τσιγγάνες έστελναν τον «μπέμπη» να κάνει την παράδοση της ηρωίνης


Ακόμα και γνωστός ηθοποιός προμηθευόταν από την 39χρονη που έφερνε ηρωίνη  
Με τις πέντε πρώτες προφυλακίσεις μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν ηρωίνη και αποτελούνται, κυρίως, από τσιγγάνους, ξεκίνησαν χθες το πρωί οι απολογίες των 21 που συνελήφθησαν την Παρασκευή σε μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Χθες, ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας, οδηγήθηκαν επτά άτομα, από τα οποία δύο γυναίκες αφέθησαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.
Η δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, όπως «ξεδιπλώθηκε» από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού έχει αποδειχθεί ότι σε αυτές κατέληγε η πλειοψηφία των χρηστών σκληρών ναρκωτικών, όχι μόνο από τη Μεσσηνία. Από τους συγκεκριμένους τσιγγάνους ηρωίνη προμηθεύονταν και τα λεγόμενα «βαποράκια» (μικρο-διακινητές).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατάλογος των 146 ατόμων της δικογραφίας περιλαμβάνει πολλούς τοξικομανείς που είναι γνωστοί και σεσημασμένοι στις Αστυνομικές Αρχές, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας πυροσβέστης που υπηρετεί εκτός Μεσσηνίας, ένας δημοτικός υπάλληλος, αλλά κι ένας γνωστός ηθοποιός από την Αθήνα.
Από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία, πάντως, είναι η χρησιμοποίηση των ανήλικων παιδιών για τη διακίνηση των ναρκωτικών. Όπως έχει προκύψει, αρκετές φορές οι τσιγγάνες πήγαιναν στο προκαθορισμένο ραντεβού με τον αγοραστή έχοντας μαζί ένα παιδί, πάντα κάτω των 15 ετών, το οποίο είχε πάνω του κρυμμένα τα ναρκωτικά και έπαιρνε τα χρήματα της πώλησης.
 
Προφυλακίσεις
Χθες, για να απολογηθούν στην ανακρίτρια, οδηγήθηκαν ο 41χρονος προμηθευτής της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης από το Μενίδι, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα, τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης και ένας μικροδιακινητής της πρώτης.
Ο 41χρονος προμηθευτής, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίσθηκε.
Επίσης, από τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση απολογήθηκαν: Ένας 25χρονος τσιγγάνος και η 22χρονη τσιγγάνα γυναίκα του, ο 34χρονος αδελφός του και η 31χρονη τσιγγάνα γυναίκα του και η 61χρονη μητέρα των δύο αδελφών. Η 61χρονη τσιγγάνα και η 31χρονη νύφη της, μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους. Τα δύο αδέλφια και η 22χρονη σύζυγος του ενός προφυλακίσθηκαν. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο 25χρονος κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και ο 34χρονος αδελφός του ως υπαρχηγός.
Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ένας 34χρονος, που κατηγορείται ως «βαποράκι» της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.
Σήμερα, η διαδικασία θα συνεχισθεί με τις απολογίες μελών της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης. Εκείνες των υπολοίπων αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο.
 
Ο ηθοποιός, η 39χρονη και οι μπέμπηδες
Τα πλοκάμια των κυκλωμάτων της ηρωίνης είναι τόσο περίπλοκα, που η 39χρονη που συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου στα διόδια του αυτοκινητόδρομου να μεταφέρει για λογαριασμό της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης ένα κιλό ηρωίνης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαπιστωθεί ότι και στην Αθήνα, όπου έμενε, έκανε διακίνηση.
Μάλιστα, στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα και όνομα γνωστού ηθοποιού, ο οποίος φέρεται να επικοινωνεί μαζί της και να της ζητά «…να πιούμε κάτι σήμερα και αύριο άλλο ένα δεκαράκι, μέχρι να τελειώσει το κατοστάρικο…», με την 39χρονη να του απαντά: «Τώρα ψωνίζω, πάω και παίρνω δόση και έρχομαι».
Χαρακτηριστικό είναι και το πώς δρούσαν οι τσιγγάνες, χρησιμοποιώντας τα ανήλικα παιδιά τους. Μαρτυρία αναφέρει πως, όταν κλείσθηκε ραντεβού για την αγορά ηρωίνης, εμφανίσθηκε τσιγγάνα με τσιγγανάκι. Τα λεφτά παρέλαβε το παιδί, το οποίο και παρέδωσε τα ναρκωτικά που είχαν συμφωνήσει.
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η συνομιλία που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν μάνα και γιος τσιγγάνοι που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών:
-Γιος: Τράβα του μια 5άρα σε αυτόν με την μπλε κούρσα (5άρα ονόμαζαν τα 5 γραμμάρια ηρωίνης, σύμφωνα με την Αστυνομία).
-Μάνα του: Ναι.
-Γιος: Πήγατε;
-Μάνα: Τώρα τα πάει ο μπέμπης.
-Γιος: Άντε, σας περιμένει.

Της Βίκυς Βετουλάκη