Προβλήματα στελέχωσης στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, προς τον υπουργό Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει: «Σοβαρά προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίζουν το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλαμάτας. Γονείς και κηδεμόνες πληροφόρησαν τους υπευθύνους τομεάρχες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και εμένα προσωπικά, ότι οι μαθητές των προηγούμενων σχολικών ιδρυμάτων έχουν σχετικά χαμηλό βαθμό αυτονομίας και χρειάζονται συστηματική υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό.
Στο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, όμως, το οποίο παρουσιάζει σημαντική ανομοιογένεια των μαθητών σχετικά με τις ανάγκες τους, υπηρετούν μόνο 5 μόνιμοι δάσκαλοι και 3 νηπιαγωγοί. Το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία του σχολείου.
Επιπλέον, δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός και πρόβλεψη, αφού κατ’ επανάληψη η έναρξη των σχολικών ετών γίνεται χωρίς το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, κιόλας, ότι η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τις Περιφέρειες μας καταγγέλλεται ότι εμπεριέχει και αδιαφανείς διαδικασίες.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η χορήγηση εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού αναπηρίας (20-35%) σε παιδιά και άτομα με αναπηρία με Δείκτη Νοημοσύνης (ΔΝ) από 45 έως 60 (μέτρια νοητική καθυστέρηση). Με τη χορήγηση αυτού του χαμηλού ποσοστού η Πολιτεία, ουσιαστικά, δεν αναγνωρίζει τις πολύ σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζουν τα άτομα της μέτριας νοητικής καθυστέρησης, αφήνοντας τις οικογένειες αυτές μόνες τους και τα ΑμεΑ τέκνα τους αβοήθητα».