Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι επιθέσεις στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας


Μόνο μεμονωμένο περιστατικό δεν ήταν η επίθεση και οι προπηλακισμοί σε βάρος των εργαζομένων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «Θ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ελευθ. Πουρνάρας.
Κατά τον κ. Πουρνάρα, είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού και γιατρών, καθώς απαιτούνται γιατροί γενικής ιατρικής, που θα κάνουν τη διαλογή των περιστατικών και θα κρίνουν τη σοβαρότητά τους, η οποία γίνεται σήμερα από διοικητικούς υπαλλήλους. Το περιστατικό έγινε από άτομα συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, οι οποίοι θεώρησαν ότι ο συγγενής τους, που δήλωσε ότι έπασχε από πονοκέφαλο, δεν εξετάστηκε αμέσως, κι ενώ οι γιατροί και το προσωπικό προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή ασθενούς με βαρύτερο πρόβλημα υγείας. Ο ίδιος ασθενής δε δίστασε να πιάσει από το λαιμό τον άνδρα της φύλαξης, με κίνδυνο να απειληθεί η ζωή του.          
Ένα ακόμη συμβάν, που περιορίστηκε όμως σε φραστικές αντεγκλήσεις, ήταν αυτό που περιέγραψε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Θ» μια 26χρονη, η οποία βρισκόταν την Παρασκευή στα Επείγοντα, με πόνο στο στήθος και μούδιασμα σε ολόκληρη την αριστερή πλευρά. Έπειτα από μιάμιση ώρα αναμονής, οι συγγενείς της διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο προσωπικό, όταν είδαν να εισάγεται στο Τμήμα ηλικιωμένη γυναίκα χωρίς φανερό πρόβλημα υγείας, τη στιγμή που στην 26χρονη δεν είχε γίνει καρδιογράφημα ή μέτρηση πίεσης για να εξακριβωθεί η βαρύτητα ή όχι της κατάστασης και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
Η 26χρονη ανέφερε, επίσης, πως μετά την ένταση βρέθηκε κρεβάτι και εξετάστηκε, παρέμεινε προς παρακολούθηση στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο το πρωί του Σαββάτου, ενώ πρόσθεσε πως από τα όσα έμαθε, νωρίτερα την ίδια ημέρα είχαν συμβεί ένα ή δύο περιστατικά άσκησης βίας σε βάρος των εργαζομένων.   
 
Παρέμβαση Χρονά
Σε παρέμβασή του ο Άγγελος Χρονάς, ειδικός χειρουργός, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για θέματα υγείας Π.Ε Μεσσηνίας, σημειώνει πως το συμβάν της Παρασκευής δεν είναι μεμονωμένο και δε συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας με την απουσία φύλαξής τους όλο το 24ωρο.
Ο κ. Χρονάς καταδικάζει απερίφραστα  ως γιατρός και ως περιφερειακός σύμβουλος «την επίθεση που δέχθηκαν οι γιατροί (οι οποίοι είναι απλήρωτοι πέντε μήνες για τις εφημερίες) και το νοσηλευτικό προσωπικό των εξωτερικών ιατρείων (το οποίο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και δουλεύει συνεχώς υπερωρίες)», ενώ δηλώνει αλληλέγγυος στα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου για συνεχή φύλαξη των χώρων του και κάλυψη των αναγκών του σε έμψυχο δυναμικό.
Όπως σημειώνει, θα επιδιώξει να ασκηθεί παντός είδους πίεση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα της συνεχούς παρουσίας προσωπικού φύλαξης στο χώρο του νοσοκομείου και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων ως προς την αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Θα ζητήσει, δε, να συναντηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου, για να συζητηθούν τα ζητήματα «και να κινηθούμε οργανωμένα και από κοινού στην επίλυσή τους».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου