Το Πάσχα μέσα από τον κινηματογραφικό φακό 4 δημιουργών


«Το Πάσχα μέσα από τον κινηματογραφικό φακό 4 δημιουργών» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σήμερα Πέμπτη, 2 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά εκ μέρους της Μητρόπολης Μεσσηνίας.
Το πρώτο ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης του Γιάννη Λάμπρου  (46’)». Είναι μια περιπλάνηση σε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Η σπηλιά του Ιωάννη, το κάστρο με το μοναστήρι του που δεσπόζει σε όλο το Αιγαίο, θα μας αποκαλύψουν ανεκτίμητα έργα και κειμήλια της βυζαντινής τέχνης στο πέρασμα των αιώνων. Το Άγιον Πάσχα είναι πολύ ιδιαίτερο στο νησί του Ιωάννη.
Το δεύτερο έχει τίτλο «Κασσιανή η Βυζαντινή υμνογράφος» της Κλεώνης Φλέσσα (50΄). Είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναζητά τα ίχνη της υμνογράφου Κασσιανής που έζησε στην Κωνσταντινούπολη τον 8ο αιώνα μέσα στη δίνη των θρησκευτικών παθών του τέλους της Εικονομαχίας.
Το τρίτο ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Το Πάσχα στ’ Ανώγεια» του Αριστοτέλη Δασκαλάκη (22’). Σε αυτό αποτυπώνονται όλα εκείνα τα έθιμα και οι παραδόσεις που αναβιώνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στον τόπο αυτό τις ημέρες του Πάσχα. Αποκορύφωμα όλων είναι το έθιμο της καύσης του Αρφανού.
Το τελευταίο ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Μυρίζει Πάσκα» της Ελένης Αλεξανδράκη (50’). Η σκηνοθέτις ακολουθεί τους κατοίκους της Νισύρου με την κάμερά της κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή και τα έθιμά τους.