Βατό και αναμενόμενο το θέμα, αισιοδοξία μα και άγχος για τις Πανελλαδικές στην Κυπαρισσία

Βατό και αναμενόμενο το θέμα, αισιοδοξία μα και άγχος για τις Πανελλαδικές στην Κυπαρισσία

Βατό και αναμενόμενο χαρακτηρίζουν το θέμα της πρώτης μέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκθεση), οι μαθήτριες και οι μαθητές που έγραψαν στο εξεταστικό κέντρο του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας.
Όπως, δε, έλεγαν, ήταν εύκολη η ανάπτυξή του και, παρά το άγχος τους για τις εξετάσεις, αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις Πανελλαδικές και συνεχίζουν δυναμικά! Στο πλευρό τους, οι γονείς αλλά και οι καθηγητές τους και, μάλιστα, ο διευθυντής του Λυκείου, Βαγγέλης Αντωνόπουλος, χθες νωρίς το πρωί τούς έστειλε μήνυμα που τους ενθάρρυνε.
Μετά το πέρας της εξέτασης, έξω από το Λύκειο, μιλήσαμε με μαθήτριες και μαθητές και μεταφέρουμε τι δήλωσαν στο «Θ»:
 
Γωγώ Νικητοπούλου:
«Τα θέματα ήταν αρκετά βατά και αφορούσαν στα μνημεία. Ήταν αρκετά εύκολη η ανάπτυξή τους και πιστεύω πως έγραψα καλά. Υπάρχει άγχος και, δυστυχώς, είναι το σύστημα τέτοιο, το οποίο προάγει την αποστήθιση και δεν είναι τόσο εύκολη η σκέψη και η ανάπτυξη των θεμάτων με βάση τις δικές μας απόψεις! Όσο περισσότερο έχει διαβάσει ο κάθε μαθητής, τόσο πιο σίγουρος είναι, οπότε φεύγει σιγά σιγά το άγχος»
 
Χρήστος Παρασκευόπουλος:
«Σήμερα δίναμε το πρώτο μάθημα, Νεοελληνική Γλώσσα. Τα θέμα, πιστεύω, ήταν βατό. Δηλαδή, μπορούσαν να γράψουν. Βέβαια, είχε κάποιες δυσκολίες. Ήταν σε σχέση με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και νομίζω ότι όλοι θα έχουν πάει καλά!».
 
Παναγιώτης Δημητρακάκης:
«Το θέμα ήταν σχετικά απλό, επίκαιρο, γιατί δεν ασχολούμαστε τόσο με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τον πολιτισμό! Έχω σκεφτεί πολλές φορές να οργανώσουμε μια θεατρική ομάδα, ώστε να διεξάγουμε παραστάσεις πάνω στο Κάστρο, στο Θεατράκι, αλλά είναι πολύ δύσκολο, γιατί δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά, ενώ είναι και ανενεργοί οι νέοι, οι περισσότεροι, και το έγραψα και στην έκθεση!»
 
Εβίσα Μεμίσι:
«Το πρώτο μάθημα ήταν αγχώδες, αλλά πιστεύω ότι αν κάποιος το αντιμετωπίσει σωστά, μπορεί να τα καταφέρει! Ήταν εύκολα τα θέματα γενικά και θα μπορούσε ο καθένας να απαντήσει! Υπάρχει άγχος για τις εξετάσεις, αλλά, πιστεύω, όλα αντιμετωπίζονται!»
 
Μαρία Παναγοπούλου:
«Ήταν μια χαρά. Δεν ήταν δύσκολο, ήταν εύκολο το μάθημα. Πιστεύω, τα πήγα πολύ καλά. Υπάρχει άγχος, αλλά προσπαθώ με σκέψη να το αποφύγω!»
 
Αντρέας Μπούρας:
«Τα θέματα εύκολα ήταν. Είναι και Ημέρα των Μνημείων. Αποφορτιστήκαμε λίγο από το άγχος και συνεχίζουμε ακάθεκτοι!»
 
Μαγδαληνή Τσίγκανου:
«Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα. Εύκολα ήταν. Είχαμε και την υποστήριξη του διευθυντή μας, γιατί μας έστειλε ένα μήνυμα το πρωί για καλή επιτυχία! Γενικά, δε δυσκολευτήκαμε. Δεν υπήρχε πολύ άγχος. Άμα συνεχίσουν έτσι – τα θέματα ήταν βατά -, πιστεύω θα γράψουμε καλά! Δεν αγχωθήκαμε. Ήταν ήρεμο το κλίμα και οι επιτηρητές! Συνεχίζουμε δυναμικά!» 
 
Παναγιώτα Δριμή:
«Το θέμα ήταν αναμενόμενο, γιατί έπεσαν τα μνημεία, είναι σήμερα (σ.σ. χθες) Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, οπότε το περιμέναμε! Βέβαια, έβαλαν μία ερώτηση που δεν είχαν ξαναβάλει (σωστή – λάθος), αλλά πιστεύω, όποιος είχε διαβάσει, θα έγραφε καλά! Υπάρχει πολύ άγχος για τις εξετάσεις, αλλά προσπαθούμε να το μετριάσουμε»
 
Ιφιγένεια Γαραντζιώτη:
«Πρώτη μέρα των Πανελληνίων, πολύ άγχος. Αναμενόμενο ήταν το θέμα, γιατί ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Γενικά, δεν ήταν πολύ δύσκολα. Καλά τα πήγαμε. Καλή συνέχεια!». 
 
Ευαγγελία Φουντά:
«Η πρώτη μέρα, όπως πάντα, είναι αγχωτική για εμάς, καθώς είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει. Είναι η βάση για το μέλλον μας και ευελπιστούμε να έχουμε γράψει καλά. Τα θέματα δεν ήταν δύσκολα. Ό,τι καλύτερο για όλα τα παιδιά. Υπάρχει άγχος, γιατί με τα δεδομένα της κοινωνίας μας, που δεν υπάρχουν δουλειές, αγωνιούμε για το μέλλον μας…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου