Βραβείο για την «Ανδανία Γη»

Βραβείο για την «Ανδανία Γη»

Ακόμα μία μεσσηνιακή εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου κέρδισε τις εντυπώσεις στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Karavel, στο πλαίσιο της Μεσογειακής Έκθεσης Ελαιόλαδου και Ελιάς, με τον τίτλο «Ελαιοτεχνία».
Ήταν η 7η κατά σειρά χρονιά υλοποίησής του και σκοπός του διαγωνισμού παραμένει:
α) Η προσπάθεια ενημέρωσης των ελαιοκαλλιεργητών, ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, τυποποιητών και λιανοπωλητών οι οποίοι διαθέτουν νομίμως τυποποιημένο το προϊόν τους, να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα του επωνύμου προϊόντος τους, προωθώντας τη χρήση του ελαιολάδου υψηλής ποιότητας σε όλη την γκάμα των πεδίων χρήσης και κατανάλωσής του.
β) Η προώθηση της γνώσης της ιδιαίτερης αξίας και των υγιεινών / θρεπτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου της ελληνικής (και Μεσογειακής) διατροφής σε νέους καταναλωτές μικρής ηλικίας (σχολεία), σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, βιοτέχνες, ιδιαίτερα σε σχολές μαγειρικής γαστρονομίας και σε εστιατόρια στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
γ) Η προώθηση της διαφορετικότητας των ποικιλιών και της υψηλής ποιότητας των ελαιολάδων που παράγονται με σκοπό την αύξηση της γνώσης των γευστικών διαφορών τους.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο τυποποιημένα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν νόμιμα στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Πρόεδρος της 8μελούς επιτροπής αξιολόγησης ήταν ο Μανώλης Σαλιβαράς με εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση και μακρόχρονη εμπειρία στη γευσιγνωσία, τις συμβουλές και τον ποιοτικό έλεγχο του ελαιολάδου και αντιπρόεδρος η κα Αλίκη Γαλή, επικεφαλής γευσιγνώστρια της ομάδας του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Το ελαιόλαδο που κέρδισε “αργυρό αριστείο” είναι της εταιρείας “Ανδανίας Γη”, με το όνομα «Elleada Gaia», μιας οικογένειας με μακρόχρονη παράδοση. Εδρεύει στην Ανδανία και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά από το 1990 με την ίδρυση παραδοσιακού ελαιοτριβείου, το οποίο περνώντας σταδιακά από διάφορες φάσεις εκσυγχρονισμού τελειοποιήθηκε το 2011.
Η παραγωγική διαδικασία ξεκινά από την πρωτογενή παραγωγή του προϊόντος στον ελαιώνα και φθάνει μέχρι την τελική τυποποίηση του ελαιολάδου στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου γίνεται υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και εν συνεχεία αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της σταθερής ποιότητας, του μοναδικού αρώματος και της εξαιρετικής γεύσης με όλα τα πλούσια συστατικά του καρπού της.
Η «Ανδανία γη» είναι πιστοποιημένη με HACCP (Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων), ISO (Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας) και ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων).

Του Αντώνη Πετρόγιαννη