Διπλή εορτή …με τη γουρνοπούλα να “πρωταγωνιστεί” σε κάθε γειτονιά της Καλαμάτας (φωτογραφίες)


Με θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα η Ανάληψη του Σωτήρος στην Καλαμάτα. Κέντρο των εκδηλώσεων όπως κάθε χρόνο ήταν ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως στη Δυτική Παραλία, όπου, μετά τη Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου. Το παρών έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη , ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, πολιτευτές του νομού καθώς και πλήθος πιστών.

Την ημέρα της Αναλήψεως, οι Καλαματιανοί έχουν τις γνωστές παραδόσεις, τις οποίες τηρούν, με την κατανάλωση γουρνοπούλας, το ομαδικό γλέντι σε γειτονιές και την απόλαυση της θάλασσας.

Παράλληλα σήμερα εορτάζεται και η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Χθές, με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ομώνυμο ιερό ναό της Καλαμάτας.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από πλειάδα ιερέων της πόλης.
Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον προϊστάμενο του ναού, Οικονόμο Παναγιώτη Τσιριγώτη, τιμώντας την πολύπλευρη ιερατική του διακονία.
Ο κ. Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στους πιστούς, ευχήθηκε στους εορτάζοντες χρόνια πολλά, υγεία, ευτυχία και πρόοδο στη ζωή τους. «Οι Άγιοι να καθοδηγούν τη ζωή μας στο δρόμο της αγάπης και της φιλανθρωπίας. Η Αγία Ελένη, ως μάνα και γυναίκα, κατεύθυνε υποδειγματικά στη ζωή του τον γιο της, Άγιο Κωνσταντίνο. Εκείνος, περνώντας από όλα τα αξιώματα του ρωμαϊκού στρατού και γνωρίζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου, κατέστη Άγιος και Ισαπόστολος».

Τέλος, ευχήθηκε στο νέο Πρωτοπρεσβύτερο έτη πολλά και κάθε καλό στην ιερατική του διακονία.