«Κατεβάζουν ρολά» τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε 1,5 μήνα

«Κατεβάζουν ρολά» τα Κέντρα  Δια Βίου Μάθησης σε 1,5 μήνα

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι δεν έχουν απορροφηθεί οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ

Κλείνουν στις 30 Ιουνίου τα Κέντρα Δια βίου Μάθησης όλης της χώρας, μαζί κι αυτό της Καλαμάτας, μπαίνοντας τίτλοι τέλους στη δωρεάν δημόσια επιμόρφωση σε τοπικό επίπεδο.
Τα Κέντρα κλείνουν λόγω της ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας – Θρησκευμάτων και της χρηματοδότησης του από το ΕΣΠΑ.
Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Καλαμάτας βρίσκονται σε εξέλιξη 11 προγράμματα.

Απόλυση εργαζομένων
Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης υλοποιούν προγράμματα γενικής εκπαίδευσης, που απευθύνονται σε ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης και είναι δωρεάν. Με το κλείσιμο των Κέντρων έρχεται αναπόφευκτα και η απόλυση των εργαζομένων, οι οποίοι υπολογίζονται ότι είναι 6.500 σε όλη την Ελλάδα.
Τα περιφερειακά στελέχη των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης ζητούν με επιστολή τους την παράταση της σύμβασης και τη γεφύρωσή της με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, τη μη αντικατάστασή τους «από νέα φουρνιά συμβασιούχων», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, ενώ στην αρχή της επιστολής αναφέρουν: «Σημαία της νέας κυβέρνησης υπήρξε η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. 393 γυναίκες αναγκάστηκαν να βγουν στην ανεργία και να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης. Η νέα κυβέρνηση έσκυψε στα αιτήματα όλων των απολυμένων μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και σε μία συμβολική κίνηση υποσχέθηκε την επαναπρόσληψή τους, την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι άνθρωποι, που κινδυνεύουν με απόλυση, παραμένουν αόρατοι. 
Ο λόγος για τα 6.500 περιφερειακά στελέχη και εκπαιδευτές των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που έπειτα από δύο χρόνια εργασίας σε θέσεις που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βλέπουν το δρόμο της εξόδου».

Υπάρχουν κονδύλια
Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι διευκρινίζουν ότι δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός: «Με αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν η “ψυχή” της εκπαίδευσης ενηλίκων και κατάφεραν με επιτυχία να εγκαταστήσουν στη συνείδηση και στην καρδιά των Ελλήνων την αγάπη για τη δια βίου μάθηση, πράγμα άγνωστο στο ευρύ κοινό, ανεπαρκές και αποσπασματικό μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ωστόσο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις συμβασιούχων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που καλύπτουν τα οργανικά κενά του Δημοσίου, έτσι και στην περίπτωση αυτή αποτελούν αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαίωμα για αξιοπρεπή συνεχόμενη εργασία. Βλέπουν την πόρτα της εξόδου, μάλιστα, τη στιγμή που το κονδύλι του ΕΣΠΑ, που λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, δεν έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό και ενώ έχει εγκριθεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014 – 2020” χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ., με πρόβλεψη για επαναπρόσληψη νέων στελεχών. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Είναι θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης και ευαισθησίας από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ή διοικητικής ικανότητας του φορέα, καθώς η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί δικαιολογία για μία Ελλάδα των ανεκμετάλλευτων ευκαιριών».

της Βίκυς Βετουλάκη