Μήκους 195 μ. η υπογειοποιημένη σήραγγα στην Αρκαδική Πύλη


Σε καλή πορεία βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου (σήραγγα) στην Αρκαδική Πύλη στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως παρουσιάστηκε χθες σε συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιστημονικής Ομάδας Έργου και της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί. Επίσης, παρελήφθησαν συμπληρωματικές μελέτες του έργου και το επόμενο στάδιο είναι η παράδοση των τευχών δημοπράτησης.
 
Προγραμματική σύμβαση
Συμβαλλόμενα μέρη στην προγραμματική σύμβαση είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία ως φορέας υλοποίησης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου- Π.Ε. Μεσσηνίας και ο Δήμος Μεσσήνης.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος και Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Γιάννης Αργυράκης, καθώς και στελέχη των φορέων.
Στα μέλη των επιτροπών της προγραμματικής σύμβασης παρουσιάστηκε η πορεία εξέλιξης του φυσικού αντικειμένου του έργου. Σκοπός της σύμβασης είναι να  προωθηθεί μελετητικά η ωρίμανση του έργου διάνοιξης σήραγγας της Αρκαδικής Πύλης. Το έργο είναι αναγκαίο προκειμένου να εκτραπεί η διέλευση των οχημάτων, που οδεύουν από τους οικισμούς Λάμπαινα, Αρσινόη, Μαυρομάτι προς τους οικισμούς Βαλύρα – Ζερμπίσια και αντιστρόφως, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Πύλης και συγκεκριμένα μέσα από αυτήν.
Για την πορεία του έργου η κα Αλειφέρη και οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.
 
Αναζήτηση χρηματοδότησης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη συνάντηση, η σήραγγα θα έχει μήκος 195 μέτρων, ενώ το μέγιστο βάθος θα είναι 20 μ. Επίσης, τονίστηκε ότι η μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.
Παράλληλα, στα μέλη παρουσιάσθηκαν τα σχέδια με την τελική πρόταση, που περιλαμβάνει τη μετατόπιση της σήραγγας 15 μέτρα νοτιοδυτικότερα, όπως είχε προταθεί.
Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης μελέτης ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, στον οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια με 140.000 ευρώ και ο Δήμος Μεσσήνης με 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το μελετητή, μία πρώτη εκτίμηση είναι πως για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθούν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τη Μεσσηνία και το Δήμο Μεσσήνης, καθώς η διέλευση οχημάτων, βαρέων και ελαφρών, μέσα από την Αρκαδική Πύλη θα προκαλέσει σε βάθος χρόνου και εξαιτίας πιθανής αύξησης του μεγέθους των οχημάτων και του κυκλοφοριακού φόρτου, φθορές στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, γι’ αυτό και η κατασκευή του εκτιμάται πως πρέπει να έχει προτεραιότητα. Επίσης, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Γενικότερα μπορεί θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Με την παράδοση και των τευχών δημοπράτησης το έργο θα μπορεί να χαρακτηρισθεί ώριμο, ενώ αναζητείται πρόγραμμα χρηματοδότησης. Οι αρχικές εκτιμήσεις για ένταξή του στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ δεν ευοδώθηκαν, καθώς δεν προλάβαιναν χρονικά. Στόχος τώρα είναι το νέο πρόγραμμα ΣΕΣ.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη