Με εντατικούς ρυθμούς η συγκομιδή και οι εξαγωγές του καρπουζιού Τριφυλίας

Με εντατικούς ρυθμούς η συγκομιδή και οι εξαγωγές του καρπουζιού Τριφυλίας

Με εντατικούς ρυθμούς γίνεται από το μεσημέρι της Πέμπτης η συγκομιδή του υπαίθριου καρπουζιού Τριφυλίας και ήδη εξάγεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ, βεβαίως, διατίθεται και στην εσωτερική αγορά!
Το καρπούζι Τριφυλίας διακρίνεται για την ποιότητα και την πρωιμότητά του, κι αυτά είναι τα δύο μεγάλα συγκριτικά του πλεονεκτήματα που το καθιστούν ασυναγώνιστο. Γι’ αυτό, άλλωστε, κερδίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες αγορές του κόσμου!
Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος κατά την περίοδο της καρπόδεσης ήταν εξαιρετικές, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην έχει προβλήματα, ενώ σε συνδυασμό με τις εδαφολογικές συνθήκες, τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και την εμπειρία που διαθέτουν οι αγρότες της περιοχής και τη φροντίδα της καλλιέργειάς τους, η φετινή χρονιά κρίνεται από όλους ως η καλύτερη των τελευταίων ετών, με το καρπούζι να έχει και ποιότητα και γεύση και απόδοση και τιμή που ξεπερνά τα 50 λεπτά!
Άλλωστε, όπως ήδη έχουμε γράψει στο «Θ», η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως «καρπουζοχρονιά».
Όπως είπε στο «Θ», χθες το πρωί, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, από καρπουζοχώραφα στον Αγρίλη όπου βρισκόταν, «ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιού στην Τριφυλία και ήδη, μέχρι στιγμής, έχουμε αναγγελίες για εξαγωγές στη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και τη Λιθουανία και υπάρχει ενδιαφέρον τεράστιο. Η ποιότητά του είναι εξαιρετική και αυτό οφείλεται – κυρίως – στις πολύ καλές συνθήκες που είχαμε κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης. Βέβαια, οι παραγωγοί της περιοχής, με την εμπειρία που διαθέτουν και το μεράκι και την υψηλή τεχνική που εφαρμόζουν, καταφέρνουν πάντοτε και φτιάχνουν αυτή την ποιότητα σε συνεργασία με τους γεωπόνους της περιοχής. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα είναι ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να μη βιάζονται! Επειδή ποιοτικά προβλήματα και φυτοϋγειονομικά δεν έχουν τα καρπούζια, το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η ωριμότητα. Να πληρούν τα κριτήρια ωριμότητας για να μην έχουμε προβλήματα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει οι παραγωγοί, οι διακινητές, οι συσκευαστές και οι εξαγωγικοί φορείς και οι γεωπόνοι και οι ελεγκτές, όλοι σε συνεργασία, να προσπαθούν ώστε τα προϊόντα να προωθούνται ώριμα, χωρίς προβλήματα, με σήμανση σωστή, όπου θα αναγράφεται η προέλευση του προϊόντος, μια και είναι το δυνατό μας χαρτί η προέλευση του προϊόντος – όταν, άλλωστε, τα καρπούζια της Τριφυλίας μπαίνουν στις αγορές, εκτοπίζουν όλα τα άλλα! Τα καρπούζια της περιοχής ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, από την Ιταλία έως τη Φινλανδία και από την Ισπανία έως τη Ρωσία, αλλά και αλλού, και το καλό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα. Θα πρέπει, όμως, οι αναγγελίες να γίνονται έγκαιρα, ώστε να γίνεται προγραμματισμός σωστός και έλεγχος σε όλα τα φορτία, ενώ για πρώτη φορά ζητήσαμε από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχουμε και μέσω κινητού ενημέρωση για τις αναγγελίες που κάνουν οι εξαγωγείς, ώστε έγκαιρα να κάνουμε τους ελέγχους που απαιτούνται.
Με τη συνεργασία, λοιπόν, αυτή, με την ποιότητα που έχουμε φέτος και αν ο καιρός, πραγματικά, βοηθήσει, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά». 

Του Ηλία Γιαννόπουλου