Νέο εργολάβο βρήκε ο Δήμος Δυτικής Μάνης για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Νέο εργολάβο βρήκε ο Δήμος Δυτικής Μάνης για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Βρέθηκε λύση για τα σωριασμένα απορρίμματα του Δήμου Δυτικής Μάνης, που δεν έχουν περισυλλεγεί μετά την άρνηση του εργολάβου στον οποίο είχε ανατεθεί η μεταφορά και η διάθεσή τους να προσέλθει να υπογράψει τη σύμβαση.
Το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, λόγω του κατεπείγοντος, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δυτικής Μάνης, η οποία τελικά αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση για την ανάθεση της εργασίας στον προηγούμενο εργολάβο και να την αναθέσει σε νέο και συγκεκριμένα στην «BG NATURA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», για διάστημα τριών μηνών, αντί 22.600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ανά μήνα.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας, ο προηγούμενος εργολάβος κλήθηκε επανειλημμένως να παρουσιαστεί στα γραφεία του Δήμου για να υπογράψει τη σχετική σύμβαση, όμως αρνείται να προσέλθει, χωρίς να εξηγεί για ποιο λόγο.
«Στο Δήμο δεν έχει γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων πάνω από είκοσι ημέρες, γι’ αυτό αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα απορρίμματα, που έχουν συσσωρευτεί παντού, σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και, κυρίως, στις παραλιακές. Τα απορριμματοφόρα είναι γεμάτα, οι δε κάδοι απορριμμάτων έχουν υπερχειλίσει και δίπλα υπάρχουν τεράστιοι σωροί με σακούλες απορριμμάτων. Όλα αυτά εκτός από την αφόρητη δυσοσμία και την άσχημη εικόνα που δημιουργούν, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η Δημοτική Αρχή, παρά τις εντατικές προσπάθειες που έχει καταβάλει, δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων.
Πρέπει, λοιπόν, να δράσουμε άμεσα, πρωτίστως για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και γιατί ήδη έχει αρχίσει η παραθεριστική περίοδος και το εισόδημα πολλών δημοτών και, κατ’ επέκταση, του Δήμου, εξαρτάται από τον τουρισμό. Γι’ αυτό πρέπει όλα τα χωριά να είναι καθαρά».
Ο κ. Μαραμπέας αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν: ο Δήμος Δυτικής Μάνης δε διαθέτει χώρο απόθεσης των απορριμμάτων του, δεν έχει υλοποιηθεί ο σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη διενέργεια του ανοιχτού διαγωνισμού για τη μεταφόρτωση, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων, σύμφωνα με την 199/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.