Οι… αποχρώσεις του κόκκινου στους βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι… αποχρώσεις του κόκκινου  στους βουλευτές Μεσσηνίας  του ΣΥΡΙΖΑ

Μία ενδεχόμενη συμφωνία κυβέρνησης και «ευρωπαϊκών θεσμών» για το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, δε δημιουργεί προβλήματα και τριγμούς μόνο στο εξωτερικό ή μεταξύ των δύο εταίρων στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σκόπελος για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι η στάση τόσο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μάλιστα, όσο η σεναριολογία για σημαντικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης “φουντώνει”, τόσο δυναμώνουν οι φωνές των αντιρρησιών σε κόμμα και κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα έχει ενδιαφέρον να περιγράψουμε τον τρόπο που δρουν πολιτικά οι τέσσερις βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Θανάσης Πετράκος ανήκει στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, όντας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, φροντίζει να δημοσιοποιεί πυκνότερα τις απόψεις του.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο». Ειδικότερα, δήλωσε ότι το κόμμα οφείλει να προετοιμάσει το λαό και να τον ενημερώσει για τις εναλλακτικές λύσεις που έχει. «Να μη λέμε ότι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ ούτε στη συμφωνία» ανέφερε.
Σύμφωνα τον κ. Πετράκο, «ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της».
Ο βουλευτής δήλωσε, δε, ότι «η 20ή Φλεβάρη ήταν μεγάλο λάθος. Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο, δεν πληρώνουμε, δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων. Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ».
Χθες, έθεσε τις προϋποθέσεις για να ψηφίσει την όποια συμφωνία στον Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1. «Η συμφωνία η οποία θα προκύψει θα είναι μια συμφωνία που θα έχει πολιτικά στοιχεία, ουσιαστικά πολιτικά στοιχεία και αυτά τα πολιτικά δεδομένα της συμφωνίας δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη. Δεν είναι θέμα τεχνικών θεμάτων, αλλά το θέμα είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα από τα τέσσερα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, που έχουν να κάνουν με τη μείωση του χρέους και με ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα πάει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, της οποίας έχει διαλυθεί παραγωγικός ιστός μετά από πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών.
Αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα δεν είναι θέματα του Brussels Group, όλων των Group, αλλά είναι θέμα απόφασης των ηγετών της Ε.Ε., οι οποίοι πρέπει να αναληφθούν και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα, ότι το πρόγραμμα το οποίο επέβαλαν στην Ελλάδα το 2010 ήταν ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Αν η συμφωνία δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για το θέμα της μείωσης του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να είναι εξυπηρετήσιμο και να απελευθερώσει όρους για την κοινωνική πολιτική και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Με αυτούς του τόκους και τα χρεωλύσια δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για την Ελλάδα».
Όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει ποσοτικά τη μείωση του χρέους, είπε: «Πάνω από το 50%, διαφορετικά δεν υπάρχει προοπτική. Δεν είναι προσωπικό θέμα, δεν πρόκειται να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε μια συμφωνία η οποία δε θα περιλαμβάνει και τους τέσσερις μεγάλους άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η συμφωνία η οποία θα έρθει θα είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας, άρα αυτή τη συμφωνία θα την ψηφίσει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν μπορεί να έρθει διαφορετική συμφωνία και δε θα έρθει».
Η Παναγιώτα Κοζομπόλη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας φαίνεται να ανήκουν στο περιβάλλον Τσίπρα, ενώ η Ελένη Ψαρρέα στο «Κόκκινο Δίκτυο», το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί… προεδρικό. Ήδη έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά της, καταψηφίζοντας τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

του Αντώνη Πετρόγιαννη