Πανελλαδικές 2015: Με το δεξί ξεκίνησαν οι μαθητές της Καλαμάτας

Πανελλαδικές 2015: Με το δεξί ξεκίνησαν οι μαθητές της Καλαμάτας

Επίκαιρο και αναμενόμενο το θέμα, σύμφωνα με υποψηφίους και καθηγητές 
Σε ρυθμούς Πανελλαδικών Εξετάσεων μπήκαν χθες οι μαθητές, με την αρχή να γίνεται από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. 
Η «Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς» ήταν το θέμα, που χαρακτηρίστηκε από μαθητές και καθηγητές επίκαιρο, αφού είχε άμεση σχέση με τη χθεσινή μέρα, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
Το «Θάρρος» βρέθηκε σε σχολεία της Καλαμάτας και μίλησε με μαθητές για τα θέματα:
 
Αλέξης Γεωργουδιός
Τα θέματα ήταν βατά, σήμερα (σ.σ. χθες) είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων, θεωρώ ότι προσπάθησα όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Η χρονιά φέτος για μένα ήταν απαιτητική και όλοι οι μαθητές θέσαμε στόχους.
 
Παναγιώτα Βασιλειάδη
Τα θέματα σήμερα ήταν εύκολα. Πλέον περιμένουμε το αποτέλεσμα.
Το θέμα της έκθεσης ήταν κάτι που περιμέναμε, αφού η μέρα είναι αφιερωμένη στα μνημεία.
 
Σπύρος Ξιάρχος
Τα θέματα που έπεσαν ήταν σχετικά εύκολα, ήταν αναμενόμενα με βάση την Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Ακόμα, να σημειωθεί ότι και οι ασκήσεις ήταν πολύ εύκολες σε σχέση με αυτά που περιμέναμε. Για εμάς η χρονιά είχε πολλή πίεση, αφού ήμασταν οι τελευταίοι με αυτό το σύστημα, κι αυτό προκαλούσε παραπάνω άγχος.
 
Οδυσσέας Σπανός
Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα, το δε θέμα της έκθεσης ήταν κάτι που όλοι περιμέναμε. Γενικότερα φέτος η χρονιά είχε δυσκολίες και πίεση, αλλά τώρα προχωράμε.
 
Ιάσονας Μπάκας
Δεν ήταν τόσο δύσκολα τα θέματα. Βασικά, φυσιολογικά ήταν. Στις ασκήσεις εντύπωση έκανε που δε ζητήθηκε η ανάπτυξη στην παράγραφο, αλλά σωστό – λάθος και αυτό τα έκανε πιο εύκολα.
 
Νίκος Βλαχόγιαννης
Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα σε σχέση με παλιότερα που είχαμε δει, το θέμα ήταν κάτι που περιμέναμε και ανήκε στα SOS. Η χρονιά ήταν λίγο δύσκολη, αλλά τώρα όλα καλά.
 
Όλα κύλησαν ομαλά, μικρή η αποχή
Από την πλευρά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο υπεύθυνος των εξετάσεων, Δημήτρης Κολοβέας, δήλωσε ότι η διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα σε κάποιο εξεταστικό κέντρο «και ελπίζουμε το ίδιο να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες».
Όσο για την αποχή, το ποσοστό ήταν μόλις 1,8%, αφού από τους 1075 υποψηφίους δεν έδωσαν «το παρών» 19.
 
Η συνέχεια των εξετάσεων, οι βαθμολογίες και οι βάσεις
Αύριο Τετάρτη, 20 Μαΐου, θα συνεχίσουν τις εξετάσεις οι μαθητές με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία (Γενικής Παιδείας).
Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο.
Οι δε βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας