Πλήρη διαγραφή χρέους νεαρού ζευγαριού, χωρίς επαναπροσδιορισμό

Πλήρη διαγραφή χρέους νεαρού ζευγαριού, χωρίς επαναπροσδιορισμό

Την πλήρη διαγραφή των χρεών νεαρού ζευγαριού, χωρίς να ορίσει επαναπροσδιορισμό, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και πρόκειται για την πρώτη απόφαση που λαμβάνεται για υπερχρεωμένο νοικοκυριό χωρίς ορισμό νέας δικασίμου.
Μέχρι τώρα έχουν ληφθεί αποφάσεις ρύθμισης με μηδενικές καταβολές, αλλά πάντα οριζόταν νέα δικάσιμος, προκειμένου να επανεξετασθούν τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη, για το αν αυτά έχουν βελτιωθεί, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει έστω και μέρος των χρεών του.
Ο δικηγόρος της υπόθεσης, Χρήστος Κουτσουρούπας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την απόφαση.
 
Νεαρό ζευγάρι
Η περίπτωση αφορά έναν 34χρονο άνεργο οικοδόμο και την 25χρονη σύζυγό του. Το ζευγάρι έχει ένα ανήλικο παιδί, το οποίο χρειάζεται ειδική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εφ’ όρου ζωής.
Ο 34χρονος μέχρι το 2011 εργαζόταν λαμβάνοντας μισθό 1.200 ευρώ μηνιαίως. Στη συνέχεια, όμως, απολύθηκε και για 9 μήνες έλαβε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ύψους 495 ευρώ το μήνα. Η σύζυγός του ήταν άνεργη από το 2008 και στο τέλος του 2013 άρχισε να εργάζεται με μισθό 350 ευρώ μηνιαίως.
Το ζευγάρι κατοικούσε στην Αθήνα και λόγω των οικονομικών προβλημάτων μετακόμισε στη Μεσσηνία, όπου διαμένει σε σπίτι που τους έχει παραχωρήσει συγγενικό τους πρόσωπο.
Ο 34χρονος εργάζεται περιστασιακά σε κάποιες εργασίες και το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που εξασφαλίζει ανέρχεται σε 650 ευρώ. Ποσό που δαπανάται εξ ολοκλήρου για τη διαβίωση της οικογένειας  και τα έξοδα περίθαλψης του παιδιού. Παράλληλα, δέχονται οικονομική βοήθεια από συγγενείς.
 
Διαγραφή χρέους
Οι οφειλές του 34χρονου προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 20.771,03 ευρώ και προέρχονται από δύο πιστωτικές κάρτες και ένα καταναλωτικό δάνειο. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι από το 2012 ο 34χρονος έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του, ενώ το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο είναι ένα αυτοκίνητο, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στα 2.000 ευρώ. Το δικαστήριο εξαίρεσε το αυτοκίνητο από την εκποίηση, καθώς είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις της οικογένειας.
Το Ειρηνοδικείο, λοιπόν, απεφάνθη ότι «λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που αντιμετωπίζει ο 34χρονος και ειδικότερα λόγω ανεπαρκούς εισοδήματος εξαιτίας της ανεργίας του, πρέπει να υπαχθεί στη ρύθμιση. Οι μηνιαίες καταβολές προς τις τράπεζες ορίζονται μηδενικές, ενώ δεν τίθεται ζήτημα επαναπροσδιορισμού των μηναίων καταβολών, καθόσον δεδομένης της οικονομικής ύφεσης και του υψηλού ποσοστού ανεργίας, η ανεύρεση εργασίας από τον 34χρονο εκτιμάται ότι, πέραν της εξασφάλισης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής του, δε θα συνεισφέρει ικανά στην ικανοποίηση των πιστωτριών του, λαμβανομένου υπόψη του αυξημένου κόστους διαβίωσης, όπως και των απαιτούμενων σε τακτική βάση δαπανών για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ισόβιου προβλήματος υγείας του ανήλικου παιδιού του». 

Της Βίκυς Βετουλάκη