Πληθώρα ηλικιωμένων θύματα νεαρών τσιγγάνων στην Καλαμάτα

Πληθώρα ηλικιωμένων θύματα νεαρών τσιγγάνων στην Καλαμάτα

Θύματα νεαρών τσιγγάνων πέφτουν πολλοί ηλικιωμένοι στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, κυρίως κατά το Σάββατο, ημέρα λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς, εκμεταλλευόμενες την αμηχανία ή την ανάγκη τους για ένα… χάδι.
Κρούσματα έχουν παρατηρηθεί και με αλλοδαπές, αλλά κατά κύριο λόγο αφορούν τσιγγάνες. Η πλειοψηφία των περιστατικών, δυστυχώς, δεν καταγγέλλεται στην Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι ηλικιωμένοι έχουν χάσει σημαντικά ποσά εξαιτίας της… «αδυναμίας» τους.
 
Στοχοποιούν θύματα
Σπάνια μία και συνήθως δυο-τρεις ή και περισσότερες νεαρές τσιγγάνες, που γνωρίζουν καλά την Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, στοχοποιούν άντρες μεγάλης ηλικίας, ακόμα και υπέργηρους, οι οποίοι φαίνεται πως διαθέτουν χρήματα. Μάλιστα, παρακολουθούν και τα ψώνια που κάνει το υποψήφιο θύμα τους, για να διαπιστώσουν τι χρήματα μπορεί να έχει πάνω του, ή παρακολουθούν τι αυτοκίνητο διαθέτουν και πού το έχουν παρκάρει.
Επιλέγουν κάποια στιγμή που το θύμα είναι μόνο του, ή όταν ο άντρας απομακρύνεται από τη σύζυγό του για να πάει ψώνια στο αυτοκίνητο. Τότε, πριν καλά καλά το καταλάβει, έχει περικυκλωθεί από τις νεαρές τσιγγάνες, οι οποίες πέφτουν πάνω του, τον αγγίζουν και τον χαϊδεύουν. Ξεκινούν ζητώντας τσιγάρο και φτάνουν ακόμα και σε προτάσεις να συνευρεθούν μέσα στο αυτοκίνητό του.
 
Ούτε πού το παίρνουν χαμπάρι
Η «ελαφροχέρα» της παρέας, βέβαια, αναλαμβάνει το ρόλο «της αφαίμαξης» της τσέπης που από πριν έχουν εντοπίσει ότι ο ηλικιωμένος βάζει τα χρήματα.
Τις προηγούμενες ημέρες θύμα τους γλύτωσε στο πάρα πέντε τα 500 ευρώ που είχε στην τσέπη του. Τυχαία, τη στιγμή που οι τσιγγάνες άρχισαν να τον χαϊδεύουν, ακούμπησε το χέρι του στην τσέπη του παντελονιού του και διαπίστωσε ότι σε αυτή βρισκόταν ήδη το χέρι της τσιγγάνας – χωρίς καν να το έχει καταλάβει – και ετοιμαζόταν να το τραβήξει μαζί με το πακέτο των 500 ευρώ.
Δυστυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται, αν και έχουν χαθεί με αυτό τον τρόπο σημαντικά ποσά, καθώς οι τσιγγάνες γνωρίζουν ότι πολλοί ηλικιωμένοι συνηθίζουν να κυκλοφορούν με πολλά χρήματα και ιδιαίτερα όταν πηγαίνουν για ψώνια ή εκδρομή. Τα θύματα δεν επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία να εξηγήσουν τι έγινε με τις τσιγγάνες, ιδιαίτερα αν πρέπει να απολογηθούν στους οικείους τους, και σε καμία περίπτωση δε θέλουν να φτάσει μια τέτοια υπόθεση στις αίθουσες των δικαστηρίων. 

Της Βίκυς Βετουλάκη