Στην Αθήνα και ελεύθεροι από χθες οι 146 μετανάστες, προφυλακίστηκαν οι διακινητές (φωτογραφίες)


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες το βράδυ, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι τρεις Σύροι και ο ένας Αιγύπτιος που έχουν συλληφθεί από τις Λιμενικές Αρχές ως διακινητές των 146 μεταναστών από τη Συρία που εντοπίσθηκαν την Παρασκευή κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο. Οι τέσσερις προφυλακίστηκαν με τις κατηγορίες της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και την παράνομη είσοδο στη χώρα με πλοίο αλλοδαπών από κερδοσκοπία, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή, που μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος ζωής για ανθρώπους.   Επίσης, ως ύποπτος από τις Αρχές για τη διακίνηση των μεταναστών εξεταζόταν χθες άλλος ένας Σύρος, αλλά δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό εις βάρος του και αφέθηκε ελεύθερος.
Στο μεταξύ, από χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η φιλοξενία των μεταναστών στην πόλη της Καλαμάτας και οι περισσότεροι έχουν φθάσει στην Αθήνα με τουριστικά λεωφορεία. Εκεί πλέον ο καθένας θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί.
Μόλις έλαβαν από τις αστυνομικές αρχές τα απαραίτητα έγγραφα, επιβιβάσθηκαν σε 2 λεωφορεία που διατέθηκαν και αναχώρησαν για την πρωτεύουσα. Σήμερα θα αναχωρήσουν και τα τελευταία 20 άτομα, μαζί με έναν άντρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Αυτό που, τελικά, μένει από την όλη διαδικασία, είναι πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση από την πλευρά των Αρχών την επόμενη φορά, μιας και πολλά πράγματα πήγαν στραβά.
Στην αρχή έφθασαν και υποδέχθηκαν τους μετανάστες άτομα, για τα οποία προκαλούσε ερωτηματικά η σχέση που είχαν με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν αναστάτωση σε όσους πραγματικά ήταν εκεί για να βοηθήσουν.
Και πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η μεγάλη σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας κι ενώ όλοι δήλωναν… πανέτοιμοι, άρχισαν οι εκκλήσεις για προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης.
Ευτυχώς, οι Καλαματιανοί απέδειξαν για άλλη μια φορά την ανθρωπιά τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Έτσι, τα όποια κενά καλύφθηκαν.
 
Ρεσιτάλ ασυνεννοησίας
Και φθάσαμε στη χθεσινή ημέρα, που πραγματικά δόθηκε ρεσιτάλ ασυνεννοησίας, αφού ο καθένας έλεγε κάτι διαφορετικό σχετικά με το τι θα γίνει. Από την ώρα και τον τρόπο αναχώρησης μέχρι το αν πρέπει να φύγουν από την Καλαμάτα, αν πρέπει να τους βρουν δουλειές στην Αθήνα, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να βρουν οργανισμό ή φορέα να τους υποδεχθεί στην πρωτεύουσα.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Μεσσηνία αποτελεί πλέον πέρασμα στο ταξίδι για την Ιταλία. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έφθασαν στην πόλη μας μετανάστες, και αν οι προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιωθούν, θα παρατηρείται πολύ συχνά αυτό το φαινόμενο.
Το θέμα είναι η πόλη να είναι έτοιμη για την επόμενη υποδοχή και με σταθερά και σίγουρα βήματα να μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.
Π.Μπ – Β.Β.