Συναντήσεις Τσώνη στην Αθήνα για θέματα του Δήμου


Συμμετοχή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, έπειτα από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών και  Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σε αυτή πήραν, επίσης, μέρος πλήθος παραγόντων των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού, εκπρόσωπος της Βουλής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης και όλοι οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου.
Κύριος στόχος ήταν η παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ και η αποκατάσταση όλων των ανενεργών, προκειμένου να  μειωθούν τα πρόστιμα.
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Τσώνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έκανε δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με στελέχη υπουργείων για σημαντικά ζητήματα του Δήμου.
Ειδικότερα, συναντήθηκε με:
-Το γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση. Κατά τη συνάντηση αυτή ο κ. Τσώνης εξέθεσε στο γ.γ. τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων από ιδίους πόρους, λόγω χαμηλής εισπραξιμότητας. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη χρηματοδότησης έργων και δράσεων από πόρους του ΕΣΠΑ. Ζητήθηκε, λοιπόν, η ένταξη των εξής έργων και μελετών:
«Ανάδειξη -βελτίωση πρόσβασης Πολυλιμνίου στην Τοπική Κοινότητα Χαραυγής». Για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, οι οποίοι είναι αρκετοί, κυρίως τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, απαιτείται μια σειρά παρεμβάσεων, όπως: α) εκπόνηση δασοτεχνικής μελέτης για την ανάδειξη του εσωτερικού χώρου των μονοπατιών, δημιουργία θέσεων θέας, σήμανση, καθαρισμοί μονοπατιών, κατασκευή γεφυρών κ.λπ., β) εκπόνηση ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου ανάδειξης του οικισμού Χαραυγής, γ) διαμόρφωση του υφιστάμενου μονοπατιού ως εναλλακτική πρόσβαση του Πολυλιμνίου, μήκους περίπου 200 μ., από το χωριό προς το σημείο του πάρκινγκ με εργασίες πλακόστρωσης και δ) ανάπλαση πλατείας και οδών εντός του οικισμού της Χαραυγής.
«Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης». Με τη μελέτη προβλέπεται ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Μεσσήνης. Προβλέπονται πλακοστρώσεις σε όλο το εύρος της υπάρχουσας οδού και των πεζοδρομίων. Λαμβάνεται μέριμνα για δημιουργία παρτεριών χαμηλού πρασίνου, ραμπών, Α.Μ.Κ. σήμανσης (οριζόντιας και κάθετης) και δικτύου ηλεκτροφωτισμού, όπως και δικτύου ομβρίων. Η συνολική επιφάνεια πλακόστρωσης ανέρχεται στα 7.300 τ.μ. περίπου.
«Κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην πόλη της Μεσσήνης». Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων συνολικού μήκους 10.118,10 χιλιομέτρων, που αποτελείται από 7 κλάδους. Οι δύο πρώτοι κλάδοι (1 και 2) βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού, ενώ οι υπόλοιποι πέντε (3,4,5,6 & 7) διατρέχουν την εκτός σχεδίου περιοχή. Το εφαρμοζόμενο πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας είναι 2,0 μ. και 1,6 μ. (σε συνθήκες περιορισμένου χώρου) για την αμφίδρομη κίνηση και σε 1,0 μ. για την μονόδρομη. Στους κλάδους 1,2,3,7 προβλέπεται τελική επιφάνεια από άσφαλτο με φωτοκαταλυτική επιφάνεια χρώματος γαλάζιου και πράσινου κατά περίπτωση. Για τους υπόλοιπους προβλέπεται τελική επιφάνεια από σκυρόδεμα με κοινή χρήση ποδηλάτων, πεζών και οχημάτων. Έχει συνταχθεί πλήρης μελέτη και τεύχη δημοπράτησης. Απαιτείται να συνταχθεί κυκλοφοριακή μελέτη και να εγκριθεί αρμοδίως από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
«Κατασκευή κλειστής Δημοτικής Αγοράς». Συζητήθηκε η χρηματοδότηση κατασκευής μιας σύγχρονης στεγασμένης αγοράς στη θέση «Μπεζεστένια» της Μεσσήνης.
-Το γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδε. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η άμεση χρηματοδότηση του Δήμου για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές. Ο κ. Τσώνης για μία ακόμη φορά εξέθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος λόγω της τεράστιας έκτασής του, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποκατάσταση των υποδομών (οδικό δίκτυο, λιμενίσκοι κ.λπ.) από ιδίους πόρους.
Επίσης, κατά τη συνάντηση αναδείχθηκε και το πολύ σημαντικό ζήτημα, της μελέτης οριοθέτησης και ανάδειξης του ποταμού Παμίσου. Για την καινοτόμα αυτή ιδέα ανάπτυξης δράσεων γύρω απ’ τον ποταμό και εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου κ. Κοτσώνης θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Δήμο Μεσσήνης, συνοδευόμενος από σειρά στελεχών του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών & Τουρισμού.
Στους δύο γ.γ. υποβλήθηκαν και σχετικά αναλυτικά υπομνήματα.