Το στράγγισμα των αποθεματικών φουντώνει το δάκο

Το στράγγισμα των αποθεματικών φουντώνει το δάκο

 
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, μπροστά στον κίνδυνο η σοδειά τους να πάει στράφι για μια ακόμη χρονιά, εξαιτίας της καθυστερημένης όσο και πλημμελούς εφαρμογής στα κρατικά προγράμματα δακοκτονίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Το πρόβλημα σχετίζεται κι εδώ με την έλλειψη ρευστότητας των Περιφερειών, που υλοποιούν τη δακοκτονία, τα αποθεματικά των οποίων δεσμεύει η κυβέρνηση, γεγονός που πάει πίσω τη διαδικασία.
Όπως βαίνει το πράγμα, σημειώνουν χαρακτηριστικά στην Agrenda, έμπειροι ελαιοπαραγωγοί, η σοδειά έπειτα από πολλά χρόνια κινδυνεύει να εκτεθεί στην επιβλαβή αυτή ασθένεια, γεγονός που θα την υποβαθμίσει ποιοτικά και θα αφαιρέσει εισόδημα, μιας και οι έμποροι απορρίπτουν το συγκεκριμένο είδος καρπού. Πόσω μάλλον φέτος που βροχές και υγρασία έχουν δημιουργήσει άριστες συνθήκες για ανάπτυξη της ασθένειας.
Ήδη ο χρόνος κυλά αντίστροφα, αφού για να έχει αποτέλεσμα η δακοκτονία πρέπει η πρώτη επέμβαση στα λιοστάσια να γίνει το αργότερο στο τέλος Μαΐου, αρχές Ιούνη, με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και του υπουργείου να έχουν επιδοθεί σε… ράλι, δίνοντας μάλιστα σχετικές κατευθύνσεις πριν από λίγες μέρες στις Περιφέρειες ότι η πρώτη επέμβαση μπορεί να γίνει και με περσινά υλικά! Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προκηρύξεις του διαγωνισμού θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα διαρκέσουν τουλάχιστον 40 ημέρες, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία έγκρισης και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθίσταται δύσκολο να ξεκινήσει το πρόγραμμα στην ώρα του. Αν, μάλιστα, υπάρξει και κάποια ένσταση, τότε οι προθεσμίες θα χαθούν οριστικά.
Τις χρονοτριβές και τα προβλήματα παραδέχθηκε και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, ρίχνοντας ωστόσο το «μπαλάκι» και τις ευθύνες στις Περιφέρειες.
 
Μπρα ντε  φερ για τα κονδύλια
Πόλεμος έχει σημάνει, εν τω μεταξύ, ανάμεσα στις Περιφέρειες για την κατανομή των κονδυλίων 25 εκατ. ευρώ περίπου, που κατανεμήθηκαν σε 35 ελαιοκομικές ζώνες στα τέλη Φλεβάρη. Πολλά παράπονα έχουν εκφράσει φορείς από την Κρήτη, για την οποία όμως ο κ. Αποστόλου τόνισε στη Βουλή πως θα λάβει φέτος αυξημένα κατά 13% κονδύλια, σε σύγκριση με το 2014, χωρίς ωστόσο να αποκλείει εσωτερική μεταφορά πόρων, από μια Περιφέρεια στην άλλη.
 
Πρόβλημα από έλλειψη προσωπικού
∆εν επαρκούν τα 900 άτομα προσωπικό για απασχόληση στο πρόγραμμα δακοκτονίας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που ζήτησε να προσλάβει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σύμφωνα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Αυτό ανέφερε στη βουλή ο Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας προ ημερών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανόλη Συντυχάκη. Παράλληλα, ο αναπληρωτής τόνισε ότι όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παγιδοθεσία να ανατίθεται σε εργολάβους, κάτι που όπως είπε θ’ αντιμετωπιστεί, όχι τώρα, αλλά αργότερα στα πλαίσια ευρύτερου σχεδιασμού. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο προσωπικό έχει ως έργο την αλλαγή των παγίδων.
 
Υλικά από το στοκ
βγάζει το υπουργείο
Πενία τέχνας κατεργάζεται και σε σχέση με τη δακοκτονία, με την αρμόδια ∆ιεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να διευκρινίζει πως ο πρώτος ψεκασμός μπορεί να γίνει με τα υπόλοιπα των περσινών υλικών δακοκτονίας, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα συγκεκριμένα υλικά βρίσκονται στις αποθήκες των ∆ΑΟΚ των περιφερειακών ενοτήτων, ενώ σημειώνεται πως οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών υπεγράφησαν από τον Β. Αποστόλου και προωθήθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, η οποία προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Μπίκας Αλέξανδρος