Αναβάλλεται η επιστημονική Διημερίδα της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας για τον καρκίνο του μαστού

Αναβάλλεται η επιστημονική Διημερίδα της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας για τον καρκίνο του μαστού

Υπαινιγμοί στους… διαδρόμους ότι πίσω από τις «λέξεις κρύβεται ο… Αλέξης» 
Με μια… λακωνική ανακοίνωση η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας γνωστοποιεί ότι, λόγω δυσκολιών, τις οποίες δεν περιγράφει, η σημερινή και αυριανή εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού αναβάλλεται για κάποιο διάστημα.
Βέβαια, πίσω από τις λέξεις… κρύβεται ο Αλέξης! Η ΝΟΔΕ θεωρεί ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από τα ραντεβού για δωρεάν εξετάσεις γυναικών που κλείνονται μέσω των κομματικών της γραφείων οφείλεται στο ΣΥΡΙΖΑ και τους φορείς που τον υποστηρίζουν.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για αναβολή ελήφθη, χθες, μετά την άρνηση των ιατρών από την Αθήνα να συμμετάσχουν. Η εξέλιξη αυτή για τη ΝΟΔΕ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προϊόν κυβερνητικής παρέμβασης προς τους συμμετέχοντες.
 
Ανακοίνωση ΝΟΔΕ Μεσσηνίας
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας έχει ως εξής: «Δυστυχώς, λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών, η επιστημονική διημερίδα για το μαστό με θέμα “νικητές στη μάχη στήθος με στήθος” αναβάλλεται.
Έπειτα από δέσμευση της επιστημονικής ομάδας, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας πως η αναβληθείσα εκδήλωση θα υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ζητάμε συγγνώμη από τις 170 γυναίκες, οι οποίες είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για κλινική εξέταση και δεσμευόμαστε να τις ειδοποιήσουμε έγκαιρα, μόλις προγραμματισθεί ξανά η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και τη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Καλαμάτας, οι οποίοι, αντιλαμβανόμενοι την επιστημονικότητα και μόνο της εκδήλωσης, παρείχαν την αιγίδα τους.
Ευχαριστούμε, επίσης, τους φορείς και συλλόγους που συνέβαλαν με τη στήριξή τους στην ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού του τόπου μας.
Τέλος, ευχαριστούμε το τμήμα της ΑΧΕΠΑ Μεσσηνίας “ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ” για την ευγενική τους χορηγία”.
 
Παρέμβαση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας
Για το ίδιο θέμα υπήρξε γραπτή παρέμβαση και από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μιχάλη Μιχαήλ.
Mετά την ανακοίνωση της “Ιατρικής Δράσης”, μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργάνου, η οποία καταδίκασε τη μεθόδευση της όλης εκδήλωσης και όχι τον επιστημονικό της χαρακτήρα, αναφέρει:
«Μετά τις ανακοινώσεις στον Τύπο της μειοψηφίας του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, καθώς και την ανακοίνωση της Επιτροπής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, θεωρώ ότι θα πρέπει να τοποθετηθώ δημόσια δια του Τύπου για την αποκατάσταση της αλήθειας και την πλήρη διευκρίνιση των γεγονότων σε  σχέση με την εκδήλωση που οργανώνεται με πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας.
Την 15/6/2014 ζητήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας η αιγίδα για εκδήλωση στην πόλη μας με θέμα “Νικητές στη μάχη στήθος με στήθος”, με τον κατάλογο συμμετεχόντων που ακολουθεί, μετά από πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας: Γεώργιος Κ. Ζωγράφος, Καθηγητής  Χειρουργικής – Αν. Πρύτανης Παν/ου Αθηνών, Ευάγγελος Μαρίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Βασιλική Οικονόμου, Κυτταρολόγος – Επιμελήτρια Α΄ Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Μαρία Φώτου, Κυτταρολόγος – Επιμελήτρια Α΄ Γ.Ν.Α  “Ιπποκράτειο”, Σπυρίδων Καββαδίας, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Γεωργία Καφίρη, Συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Δήμητρα Κουλοχέρη, Ακτινοδιαγνώστρια – Επιμελήτρια Α΄ Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Μαρία Λυμπέρη, Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Φλώρα Ζαγουρή, Ογκολόγος -Υπότροφος Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Φλέσσας, Χειρουργός , Άγγελος Χρονάς, Ειδικευόμενος Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Γεώργιος Σκούντζος, Ακτινοδιαγνώστης Γ.Ν.Α  “Ιπποκράτειο”.
Απλή ανάγνωση των ονομάτων του καταλόγου, του τίτλου και της ειδικότητος των ομιλητών  πείθει και τον πιο επιφυλακτικό για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της διοργάνωσης. Ανεπιφύλακτα, λοιπόν, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας έδωσε την αιγίδα του για την επιστημονική αυτή εκδήλωση. Σημειωτέον, δε μας ζητήθηκε, ούτε δόθηκε ποτέ αιγίδα για τις κλινικές εξετάσεις που συνοδεύουν την εκδήλωση μαζί με όλα τα υπόλοιπα (τηλέφωνα Νέας Δημοκρατίας, συλλογή στοιχείων εξεταζομένων κ.λπ.).
Στη ραδιοφωνική εκπομπή είπα ακριβώς αυτό (προφανώς κανείς από αυτούς που σχολιάζουν δεν άκουγε, αλλά πίστεψε ό,τι του μεταφέρθηκε και λυπάμαι, κυρίως, για τη μειοψηφία και την ανακοίνωσή της, αλλά ευτυχώς και δυστυχώς υπάρχουν τα ηχογραφημένα πρακτικά).
Η απόφαση της πλειοψηφίας συμπληρώθηκε με τη φράση “όσον αφορά ιατρικές πράξεις που τυχόν συνοδεύουν την εκδήλωση ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας θεωρεί ότι συνάδελφοι  επιστήμονες διεθνούς κύρους και εμβέλειας είναι αυτονόητο ότι θα τηρήσουν τη δεοντολογία που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις”.
Θεωρώ ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε είχε πολιτικά και όχι ιατρικά κίνητρα και ελπίζω ότι δε θα αποτρέψει το κοινό και κυρίως τις γυναίκες από το να ενημερωθούν για τη μάστιγα του καρκίνου του μαστού, που είναι από τις λίγες μορφές καρκίνου που μπορεί να θεραπευθεί κάποια, αρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα.
Καταλήγω με την πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης της Επιτροπής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Στο ρημαγμένο τούτο τόπο όποιος προσφέρει λιθαράκι στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται υγεία και πρόληψη (Κοινωνικό Ιατρείο, Δημοτικό Ιατρείο, Δημοτικό Φαρμακείο, ΣΚΑΪ, Επιτροπή Υγείας ΣΥΡΙΖΑ 10/6/2015- ΝΟΔΕ, κ.λ.π.), είναι καλοδεχούμενος, αρκεί να σέβεται τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, ακόμα και αν συνετέλεσε ή συντελεί στη σημερινή κατάντια της Δημόσιας Υγείας, όπως τη βιώνω 35 χρόνια που την υπηρετώ».
                            
Για το τέλος του ρεπορτάζ
Έχοντας, χθες το μεσημέρι, μια καλόπιστη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Η κριτική για την όλη διημερίδα, από την πλευρά μας, έγκειται ΜΟΝΟ στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία (σ.σ. συλλογή ονομάτων, προσωπικά δεδομένα, ιατρικό απόρρητο) ήταν λανθασμένη και εκτός της όποιας δεοντολογίας.
Τα… γυαλιά που φοράμε για να σχολιάζουμε τα όσα συμβαίνουν στο νομό είναι πολύχρωμα και όχι μονόχρωμα. Βεβαίως και η διημερίδα είχε υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για έναν αριθμό γυναικών να εξεταστούν δωρεάν. Ιδιαίτερα σε μία πάθηση που η πρόληψη παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Τη διαχείριση, όμως, έπρεπε να την αναλάβει είτε ο Ιατρικός Σύλλογος είτε η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και όχι κομματικά γραφεία. Αυτά.
Πάντως, επειδή διαβάσαμε προσεκτικά και ψύχραιμα τόσο την ανακοίνωση του Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας, της Ιατρικής Δράσης, όσο και του Κοινωνικού Ιατρείου (σ.σ. τις οποίες δημοσιεύσαμε), σε κανένα σημείο τους δεν ασκούν κριτική στη διημερίδα. Η μοναδική τους ένσταση αφορούσε στη λανθασμένη διαδικασία. Και θα πρέπει η ΝΟΔΕ να έχει την πολιτική ψυχραιμία να καταλάβει ότι εκεί τα… θαλάσσωσε.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη