Από τη Σλοβακία στην Τριφυλία για αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση

Από τη Σλοβακία στην Τριφυλία για αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση

Την Τριφυλία θα επισκεφθούν το φθινόπωρο (περί τον Οκτώβριο) για δύο εβδομάδες μαθήτριες και μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους από Αγροτικό Λύκειο της Σλοβακίας, προκειμένου να καταρτιστούν σε θέματα κηπευτικών και θερμοκηπίων στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας!
Πρόκειται για το Secondary School of Vetrinary Science στην πόλη Nitra, η οποία δεν είναι μόνο η παλαιότερη της Σλοβακίας, αλλά και η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό. Αποτελεί δε οικονομικό κέντρο της δυτικής Σλοβακίας, έδρα δύο πανεπιστημίων και – κυρίως – της γεωργικής εκπαίδευσης και της έρευνας!
Η επίσκεψη, φιλοξενία, εκπαίδευση και κατάρτιση των μαθητών από τη Σλοβακία στην Τριφυλία είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ και συγκεκριμένα στην δράση ΚΑ1, που αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ υλοποιείται με φορέα υποδοχής το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας!
Το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας έχει την ευθύνη για την προετοιμασία του συνόλου του προγράμματος της επίσκεψης, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει θεωρητική κατάρτιση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του για όλα τα ζητήματα που αφορούν στα κηπευτικά και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ θα γίνουν τεχνικές επισκέψεις σε καλλιέργειες, ενημερωτικές συναντήσεις με παραγωγούς και επιστήμονες του κλάδου της περιοχής. Τονίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας αναλαμβάνει να υλοποιήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως φορέας υποδοχής, τα τελευταία χρόνια. Το 2012 είχε υλοποιήσει με επιτυχία πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών από την Κύπρο, που ήταν μέλη του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού αγροτικού φορέα του νησιού, του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ στη χώρα μας.
Εξ αυτού, αν μη τι άλλο, αναδεικνύεται η πολυσήμαντη και πολυδιάσταση σημασία και αξία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, με το έργο που παράγει, το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας και αποδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στη λειτουργία, τη δράση και την προσφορά του.