Βολές, αιχμές και μομφές για τη διακοπή εργασιών στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)

Βολές, αιχμές και μομφές για  τη διακοπή εργασιών στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)

Εργολαβικά συμφέροντα και παιχνίδια, για τη διακοπή των εργασιών στο ισόγειο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, κατήγγειλε ουσιαστικά ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα.
«Το έργο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, θα υλοποιηθεί», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ενώ και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, επισήμανε πως το έργο θα γίνει, λέγοντας πως «δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη για την Περιφέρεια»!
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, επισήμανε ότι «είμαι με το έργο!», ενώ ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει καλή πρόθεση και απ’ τις δύο πλευρές (ανάδοχο και Περιφέρεια) και να μην οχυρώνονται σε τυπολατρίες, απ’ τις οποίες κινδυνεύει να τιναχτεί το έργο στον αέρα. Θυμίζουμε πως πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας προέβησαν σε έγγραφη διαμαρτυρία για το ζήτημα της διακοπής των εργασιών, ενώ μόλις προ ολίγων εβδομάδων είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, με αντιπεριφερειάρχες και το διευθυντή τεχνικών έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας. Εκεί είχαν ενημερωθεί από τον ανάδοχο για το τι ακριβώς περιελάμβανε η μελέτη, τις αστοχίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της, ενώ είχαν πραγματοποιήσει σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, παρουσία και του αναδόχου, όπως και του δημάρχου Τριφυλίας και του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, όπου από τον ίδιο τον περιφερειάρχη είχε τονιστεί ότι η Περιφερειακή Αρχή θέλει να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υλοποιηθεί το έργο μέσα στα χρονοδιαγράμματα, καλώντας τον εργολάβο να ξεκινήσει τις εργασίες σε συνεννόηση με τη υπηρεσία της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Όμως, μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει γίνει και η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι «χαώδης», παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού να στέκονται στο πλευρό των πολιτών με τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν!
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, τόνισε: «Βλέπω και διαισθάνομαι ότι γίνονται πάρα πολλά παιχνίδια με την εργολαβία και την ολοκλήρωση του έργου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Θέλω να πω, προς όλες τις πλευρές, ότι για εμάς είναι έργο πνοής και κατ’ ουδένα τρόπο θα δεχθούν οι δημότες και ο Δήμος να μη γίνει και να μην ολοκληρωθεί. Θα πρέπει κάποιοι, οι οποίοι παίζουν παιχνίδια, να μαζευτούν, γιατί θα βρουν σύσσωμο και ολόψυχα και ομόψυχα αντίθετους τους πολίτες της Τριφυλίας».
Ερωτηθείς, δε, σχετικά, απάντησε: «Ξέρετε, αυτό το κύκλωμα με τις εργολαβίες και το πώς συμπεριφέρονται οι εργολάβοι, είναι ότι δίνουν πάρα πολύ μεγάλες εκπτώσεις, τις οποίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν και δημιουργούν και βάζουν προσκόμματα προς την εκτέλεση και την ποιότητα του έργου! Νομίζω ότι αυτό η Ελλάδα το ’χει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά! Αυτό το οποίο θέλω, όμως, και έχει πολιτικό αντίκτυπο, είναι ότι όλοι αυτοί οι κύριοι δε δικαιούνται και δεν πρέπει να βρίσκουν πολιτικές πλάτες».
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη είπε: «Όντως, υπάρχουν προβλήματα στο θέμα του έργου του νοσοκομείου. Διαδικαστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον ανάδοχο, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες που επιβλέπουν το έργο της Ενότητας και, φυσικά, απ’ την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη και τον περιφερειάρχη προσωπικά. Για εμάς, αυτό που πρωτεύει είναι η εκτέλεση του έργου. Εμείς είμαστε με το έργο και θα κάνουμε αυτά που προβλέπουν οι νομοθεσίες, ό,τι απαιτείται και όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί, μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό τελικά θα γίνει. Να ξέρουν όλοι οι Τριφύλιοι ότι από πλευράς της Περιφέρειας δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Η μόνη σκέψη που υπάρχει είναι η ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Τριφυλία».
Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς τόνισε: «Επειδή κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ, πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν έκδηλο ενδιαφέρον και αγωνία, θέλω να κάνω μια δήλωση: θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι, με εντολή του περιφερειάρχη, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπως και να έχει, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κι αυτό, να το συνειδητοποιήσουν όλοι! Το έργο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα γίνει». Ο ίδιος έκανε λόγο για «διαδικασίες οι οποίες δεν μπορούν να αποτρέψουν, με κανέναν τρόπο, τη μη ολοκλήρωση του έργου. Ας μην πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα!», συμπληρώνοντας πως «τέλος του χρόνου, όπως ορίζουν τα προγράμματα υλοποίησης του ΕΣΠΑ, το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας θα ’ναι έτοιμο!”.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, σημείωσε: «Με ανησυχεί ιδιαίτερα το ζήτημα αυτό. Είχα και πριν από καιρό συνάντηση με το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, οι οποίοι κι αυτοί ανησυχούν για το ότι δεν προχωρούν οι εργασίες ανακαίνισης του ισογείου. Είχα μια συζήτηση με την κα αντιπεριφερειάρχη και θα συναντηθώ και με τον ανάδοχο, σε λίγο. Η άποψή μου είναι απολύτως σαφής: Το έργο πρέπει να γίνει! Πρέπει να γίνει το έργο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει! Δηλαδή, να καθίσει κάτω ο ανάδοχος και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και να βρουν λύση. Αν υπάρχουν – και υπάρχουν – ζητήματα στη μελέτη και λάθη και αδυναμίες στη μελέτη, πρέπει να διορθωθούν, να υπάρξει καλή πρόθεση κι απ’ τις δύο πλευρές, να μην οχυρώνονται και οι δύο σε τυπολατρίες, απ’ τις οποίες κινδυνεύει να τιναχτεί το έργο στον αέρα! Είπα και στην κα αντιπεριφερειάρχη, θα πω και στον ανάδοχο, ότι εγώ δεν είμαι με κανέναν απ’ τις δυο πλευρές. Είμαι με το έργο! Είμαστε με το έργο, να ολοκληρωθεί. Γιατί αυτό χρειάζεται η Κυπαρισσία, αυτό χρειάζεται η Τριφυλία, αυτό χρειάζονται οι πολίτες ολόκληρης της περιοχής! Να ολοκληρωθεί άμεσα, διότι οι μήνες μέχρι το κλείσιμο του ΕΣΠΑ είναι πολύ λίγοι και δεν υπάρχει δυνατότητα καθυστερήσεων. Είμαι απολύτως σαφής. Και οι ευθύνες όλων και, πάνω απ’ όλα, της Περιφέρειας θα είναι πολύ μεγάλες, αν δεν έρθουν σε επικοινωνία, ουσιαστική, και οι δύο πλευρές, έτσι ώστε λυθούν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των πολιτών της Κυπαρισσίας!».

του Ηλία Γιαννόπουλου