Βολές κατά Καφαντάρη για προχειρότητες σε έργα στην Πύλο και στην Κορώνη


Κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιουνίου 2015 του Δήμου Πύλου – Νέστορος, δύο ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν, αφενός, το έργο της Βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων της παραλιακής ζώνης Πύλου και, αφετέρου, η μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του μόλου της Κορώνης.
Τα δύο αυτά έργα αναμφισβήτητα θεωρούνται ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι το παραλιακό μέτωπο αποτελεί τη «βιτρίνα» του Δήμου και πόλο έλξης των τουριστών. Σε όλα αυτά θα προσδιδόταν η αξία που αρμόζει, αν οι μελέτες δημιουργούνταν με προσεκτικό σχεδιασμό, πληρώντας τις κατάλληλες προδιαγραφές και διαθέτοντας τα σωστά τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που, δυστυχώς, δεν επετεύχθη.
Στην πρώτη περίπτωση, με την από 11.07.2014 υπογραφείσα σύμβαση οριζόταν σύμφωνα με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα, συνολική προθεσμία δώδεκα μηνών για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων της παραλιακής ζώνης Πύλου».
Υπό κανονικές συνθήκες τον προσεχή Ιούλιο το συγκεκριμένο έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί. Αντ’ αυτού, μετά λύπης διαπιστώνω ότι προκύπτουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση, οι οποίες οφείλονται στις συνεχόμενες παρατάσεις που δίνονταν από τη Δημοτική Αρχή και σταδιακά συνέβαλαν στη διακοπή όλων των απαιτούμενων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου προτού καν αυτό ξεκινήσει.
Βάσει των προαναφερθέντων, καθήκον του δημάρχου Πύλου-Νέστορος είναι να απαντήσει δημόσια, πρωτίστως στους κατοίκους της Πύλου, αλλά και στο σύνολο των δημοτών, το λόγο για τον οποίο παρατηρείται η απίστευτη αυτή κωλυσιεργία, από τη στιγμή μάλιστα που η δημοπράτηση του έργου έχει γίνει χωρίς προβλήματα. Ας αναλογιστούμε όλοι τις συνέπειες που η απραγία αυτή επιφέρει στην τοπική οικονομία της Πύλου, που, όπως φαίνεται, για ακόμα μια χρονιά παραπέμπεται στις καλένδες.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά στη «Μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης μόλου Κορώνης», μια μελέτη φτιαγμένη κυριολεκτικά στο «πόδι», που στερείται βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών, τα οποία συμβάλλουν στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τοπίου της Κορώνης και φυσικά στη μη ανάδειξη του ξεχωριστού της χαρακτήρα, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Συγκεκριμένα, κατά την παρούσα μελέτη διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών κυβόλιθων οι οποίοι βρίσκονται επί της παραλίας Κορώνης και αποτελούν στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά λύπης διαπιστώνεται ότι απεναντίας προβλέπονται εργασίες κατάχωσής τους, γεγονός που αν τελικώς επιτευχθεί, θα επιφέρει τον άδικο ευτελισμό, αλλά και τον αφανισμό ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού μνημείου, που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αποτελέσει πόλο έλξης προσδίδοντας παράλληλα υπεραξία στην περιοχή.
Επιπρόσθετα, το μείζον θέμα της ηλεκτροδότησης, αλλά και της υδροδότησης των σκαφών είναι ανύπαρκτο στην παρούσα μελέτη, ενώ επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών καθέλκυσης, που θα διευκόλυναν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα των σκαφών αναψυχής των επισκεπτών, αλλά και των επαγγελματιών ψαράδων της Κορώνης.
Ας μας απαντήσει ο κ. δήμαρχος με ποια λογική προχώρησε στο σχεδιασμό αυτών των κρίσιμων για την περιοχή μελετών μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση ως όφειλε με την τοπική κοινωνία, η οποία μέσα από τη βιωματική εμπειρία θα μπορούσε να αναδείξει τα επιμέρους προβλήματα και κρίσιμα ζητήματα του ζητούμενου σχεδιασμού, ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με ουσιαστικό αλλά και πρακτικό περιεχόμενο, που θα συνέβαλαν τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία.
Ο δημότης και μόνιμος κάτοικος της κάθε περιοχής είναι ο μόνος ο οποίος δικαιούται να παρεμβαίνει και να προσαρμόζει σύμφωνα με τις ανάγκες του τις εργασίες που θα πρέπει ανά περίπτωση να εκτελεστούν.
Για το λόγο αυτό οι απόψεις του δημότη θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιζητούνται, να εισακούγονται και να αναδεικνύονται. Στην αντίθετη περίπτωση, αυτόματα δίνεται σκυτάλη στην προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα, η οποία απέχει μίλια από το βασικό ζητούμενο που σε κάθε περίπτωση είναι η τοπική ανάπτυξη και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.
 
Του Ηλία Κανάκη* 

*Ο Ηλίας Κανάκης είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία σε Κίνηση» του Δήμου Πύλου – Νέστορος