Επί 13 χρόνια εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της!

Επί 13 χρόνια εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της!

ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ

Κάθειρξη 5 ετών στην κόρη που επί 13 χρόνια εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της

Της Βίκυς Βετουλάκη

Τη σύνταξη αναπηρίας της πεθαμένης μητέρας της εισέπραττε για 13 χρόνια μια γυναίκα και χθες κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, απ’ όπου και κρίθηκε ένοχη για απάτη.
Αν και η ίδια ισχυρίσθηκε ότι είχε δηλώσει το θάνατο της μητέρας της, το Δημόσιο συνέχισε να καταβάλει την αναπηρική σύνταξη, κόβοντας μόνο την κανονική, κάτι που αντιλήφθηκε η κατηγορούμενη 5 χρόνια μετά. Πήρε τα χρήματα, καθώς είχαν προκύψει σοβαρά προβλήματα υγείας μελών της οικογένειάς της και προσπάθησε να τα επιστρέψει, όταν άρχισαν να ακούγονται έντονα στις ειδήσεις περιστατικά για παρόμοιες συντάξεις.

Για 13 χρόνια
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κόρη συνέχισε να εισπράττει την αναπηρική σύνταξη της θανούσας από τον Αύγουστο του 1999 έως και τον Ιούλιο του 2012 και το ποσό που της καταλογίζεται είναι 67.330 ευρώ.
Όπως εξήγησε και ο δικηγόρος της, πριν καν της ασκηθεί δίωξη και συγκεκριμένα ένα χρόνο πριν, η κατηγορούμενη είχε αρχίσει να επιστρέφει χρήματα στο Δημόσιο. Έχει ήδη επιστρέψει τα μισά χρήματα και μπήκε σε ρύθμιση για τα υπόλοιπα.
Εξηγώντας την κατάσταση, είπε πως όταν πέθανε η μητέρα της ειδοποίησε το ταμείο και, μάλιστα, της καταβλήθηκαν και τα έξοδα κηδείας. Διεκόπη, όμως, μόνο η κανονική σύνταξη.

Ζήτησε συγγνώμη
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δικηγόρου, 5 χρόνια μετά ανακάλυψε τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό και άρχισε να κάνει αναλήψεις για να καλύψει ιατρικά έξοδα.
Από τον Ιούνιο του 2012 αποφάσισε να ξεκινήσει την επιστροφή χρημάτων. Μάλιστα, ο συνήγορός της, Αντώνης Κατσάς, σημείωσε ότι η πελάτισσά του συγκέντρωσε ένα σημαντικό ποσό για να το επιστρέψει, αλλά στην εφορία δεν το δέχτηκαν, λέγοντάς της ότι μπορεί να καταβάλει μόνο εξ ολοκλήρου το ποσό και όχι τμηματικά.
Η ίδια η κατηγορουμένη ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο για την πράξη της, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή παίρνει σύνταξη 460 ευρώ και δίνει τα 360 ευρώ για να εξοφλήσει. Παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε, γι’ αυτό και άρχισε να επιστρέφει τα χρήματα πριν καν την ενοχλήσει οποιοσδήποτε.
Τελικά, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών, αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό ότι με πράξεις της προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης της. Επίσης, της έδωσε την ευκαιρία η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.