Επιθέσεις σε εθελοντές και θαλάσσιες χελώνες από αγέλη σκύλων στον Κυπαρισσιακό

Επιθέσεις σε εθελοντές και θαλάσσιες χελώνες από αγέλη σκύλων στον Κυπαρισσιακό

Αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων από αγέλη σκύλων υφίστανται από τις αρχές του μήνα οι θαλάσσιες χελώνες, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην περιοχή του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου. Μάλιστα, για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ο διευθυντής του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θεόδωρος Μπένος – Πάλμερ, απέστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο στο δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, με κοινοποίηση στα συναρμόδια υπουργεία, στις αρμόδιες υπηρεσίες, σε φορείς και Αρχές, καθώς και στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας.
Η αγέλη των σκύλων στην περιοχή της Ελαίας και μέχρι τα όρια του Καλού Νερού παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά και ήδη από πέρυσι πολλοί επισκέπτες της περιοχής, όπως και κάτοικοι, είχαν επισημάνει το πρόβλημα, το οποίο έχει ως θύματα – κυρίως – τις θαλάσσιες χελώνες και το οποίο με δημοσιεύματα είχαμε αναδείξει στο «Θ».
Οι ενήλικες χελώνες που βγαίνουν κατά τις νυχτερινές ώρες για να εναποθέσουν τα αυγά τους, δέχονται επίθεση από την εν λόγω αγέλη αδέσποτων σκύλων, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τους. Τέτοια συμβάντα έχουν ήδη σημειωθεί από τις αρχές του μήνα.
Θυμίζουμε πως, πέρυσι, κατά τη θερινή περίοδο, τραυματίστηκαν δώδεκα θαλάσσιες χελώνες από επιθέσεις σκύλων στην περιοχή, από τις οποίες εννέα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, δύο δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και απελευθερώθηκαν και μία, δυστυχώς, υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη μεταφορά της.
Επισημαίνεται ότι από πέρυσι ο ΑΡΧΕΛΩΝ, εγγράφως, έχει απευθυνθεί στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, τονίζοντας το σοβαρό πρόβλημα, χωρίς ωστόσο από το Δήμο ή άλλη υπηρεσία να υπάρξει ενδιαφέρον και παρέμβαση για την επίλυσή του.

του Ηλία Γιαννόπουλου