Κόσμοι παράλληλοι και αντίθετοι τα 2 πεζοδρόμια στη Ναυαρίνου! (φωτογραφίες)

Κόσμοι παράλληλοι και αντίθετοι τα 2 πεζοδρόμια στη Ναυαρίνου! (φωτογραφίες)

Το κατ’ ευφημισμόν βόρειο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου

Ανέκαθεν υπήρχε ένας διαχωρισμός μεταξύ Βορρά και Νότου. Το βλέπουμε, άλλωστε, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο “πλούσιος” Βορράς υπερτερεί του “φτωχού” Νότου.
Στην Καλαμάτα, για να περάσουμε και στο θέμα μας και συγκεκριμένα στην οδό Ναυαρίνου, ισχύει ακριβώς το αντίστροφο. Η Ναυαρίνου, στο τμήμα της από την Ανάσταση έως το τέρμα της στο “Filoxenia”, έχει δύο πεζοδρόμια: το βόρειο και το νότιο. Το νότιο είναι το πιο προσεγμένο, ενώ το βόρειο έχει σχεδόν αφεθεί στην τύχη του.
Μια απλή επίσκεψη του οποιουδήποτε, μη ειδικού, μπορεί να αποδείξει τις χαοτικές διαφορές. Με εξαίρεση τους χώρους που έχουν διαμορφωθεί σε όσα καταστήματα βρίσκονται στο βόρειο πεζοδρόμιο και έχουν προβολή στο νότιο, μπορείτε να συναντήσετε ό,τι θέλετε.
Στο τμήμα από το “Filoxenia” και προς την Καλαμάτα, το “πεζοδρόμιο” είναι σχεδόν εξαφανισμένο, με το πλάτος να είναι κάτι λιγότερο από 50 εκατοστά.
Στη συνέχεια, η κατάσταση εξομαλύνεται κάπως, αλλά αρχίζουν άλλα ζητήματα. Σε τουλάχιστον τρία σημεία είδαμε κάδους απορριμμάτων, κάδους ανακύκλωσης και τους ειδικούς κώδωνες ανακύκλωσης για γυάλινα μπουκάλια να καταλαμβάνουν… περίοπτη θέση στο θεωρητικά υπάρχον πεζοδρόμιο.
Σε δύο δε περιπτώσεις, αν κάποιος θέλει να περπατήσει στο βόρειο πεζοδρόμιο, θα πρέπει να κατέβει στο δρόμο, για να αποφύγει όλα τα παραπάνω.
Είδαμε, επίσης, σε γεφυράκια βαμμένη τη διαγράμμιση που απαγορεύει στάση και στάθμευση οχημάτων και μερικά μέτρα μακρύτερα αυτοκίνητο σταθμευμένο πάνω στη διαγράμμιση.
Στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου υπάρχουν και εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και κτίσματα, που στην πλειοψηφία τους έχουν χορταριάσει και με την πάροδο του χρόνου αποτελούν πρώτης τάξης καύσιμη ύλη, σε περίπτωση πυρκαγιάς, ή εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία με την ύπαρξη ερπετών ή τρωκτικών.
Χαρακτηριστικό της «μεροληψίας» της Δημοτικής Αρχής είναι, άλλωστε, και το γεγονός ότι την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας, εγκρίθηκαν τα πρακτικά διαγωνισμού για εργασίες συντήρησης στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ… 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό Στασινός Μουτσούλας