Μπουλντόζες για αυθαίρετα και στη Μεσσηνία

Μπουλντόζες για αυθαίρετα και στη Μεσσηνία

Πρόκειται για ένα από τα πιο «πολυφορεμένα» επιχειρήματα. Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεχνικών φορέων υποστηρίζουν σταθερά ότι οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση είναι αδύνατες λόγω του πλήθους τους και, κατά συνέπεια, του κόστους.
Όμως, το παράδειγμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων τούς διαψεύδει. Με ελάχιστους πόρους έχει τα τελευταία δύο χρόνια καταφέρει να κατεδαφίσει περισσότερα από 200 αυθαίρετα σε αιγιαλούς, κι αυτό γιατί ο φόβος της επικείμενης κατεδάφισης οδηγεί, τελικά, τους αυθαιρετούντες σε… εθελοντικό «ξήλωμα» των κατασκευών τους. Γεγονός που με τη σειρά του αποδεικνύει ότι τελικά η μπουλντόζα είναι η μόνη που μπορεί να φέρει τάξη στο πολεοδομικό χάος της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για τη συγκέντρωση όλων των αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση ή δασικές εκτάσεις, με σκοπό τη σταδιακή κατεδάφισή τους. Μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες της έχουν συγκεντρώσει 1.307 αποφάσεις για αυθαίρετα στον αιγιαλό, εκ των οποίων οι 658 έχουν τελεσιδικήσει, και ακόμα 452 για αυθαίρετα σε δάση, εκ των οποίων οι 287 έχουν τελεσιδικήσει.
Παράλληλα, επιδίωξε και έλαβε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του υπουργείου Περιβάλλοντος), για δύο εργολαβίες το 2013 – 2014 και ακόμα 3 εργολαβίες το 2014 – 2015 (οι κατεδαφίσεις ανατίθενται σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμών), περίπου 70.000 ευρώ έκαστη.
Πώς γίνεται, λοιπόν, με τόσα λίγα χρήματα να έχουν γίνει τόσες κατεδαφίσεις (και άλλες αποκεντρωμένες διοικήσεις με τους ίδιους πόρους να έχουν μόλις μερικές δεκάδες κατεδαφίσεις να επιδείξουν);
«Νομίζω ότι αρχίζει να εμπεδώνεται ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η αυθαιρεσία», λέει ο υπεύθυνος για το εγχείρημα, διευθυντής τεχνικού ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Παναγιώτης Βαγιώτας.
«Όταν πλέον ειδοποιηθούν οι αυθαιρετούντες ότι πρόκειται να κατεδαφίσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε οι περισσότεροι σπεύδουν και ξηλώνουν μόνοι τους τις κατασκευές. Αυτό έχει μια θετική συνέπεια: δεν ξοδεύουμε τους πόρους μας και έτσι βάζουμε νέα αυθαίρετα στη λίστα και τελικά τα χρήματα επαρκούν για περισσότερες κατεδαφίσεις».

Συνολική λύση
Το ενδιαφέρον είναι ότι εσχάτως πολλοί Δήμοι προσπαθούν να δώσουν μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Όχι, όμως, με τη… συνήθη δίοδο, δηλαδή πιέζοντας για αναβολές και (ν)τροπολογίες. «Βλέπουμε τελευταία τους Δήμους σε κάποιες περιοχές, όπως π.χ. στο Λουτράκι και την Πύλο, να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κάνοντας μελέτες ανάπλασης», λέει ο κ. Βαγιώτας. «Έτσι μπορούν να εκμεταλλευτούν την απελευθέρωση του αιγιαλού τους χωρίς να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα καταστήματα – εκείνα με αυθαίρετες κατασκευές και τα άλλα χωρίς».
Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ, “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”