Νέα αντιπαράθεση Δήμων, Περιφέρειας, κυβέρνησης για τις χωματερές

Νέα αντιπαράθεση  Δήμων, Περιφέρειας, κυβέρνησης για τις χωματερές

Από σήμερα θα πρέπει να καταβάλουμε 11 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη 
Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Περιφέρειας Πελοποννήσου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες με αφορμή τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους κλειστούς ανενεργούς ΧΑΔΑ, αλλά και τους ενεργούς που υπάρχουν ακόμα στην περιοχή μας.
Εδώ και καιρό ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι τη… λυπητερή θα πρέπει να πληρώσουν οι Δήμοι. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι ούτε δέχονται να ακούσουν τη… συνέχεια της ιστορίας, υποδεικνύοντας ως άμεσα υπεύθυνες την Περιφέρεια και την κεντρική εξουσία.
Στην προχθεσινή του επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, υποστήριξε ότι τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ θα πρέπει να τα πληρώσει η Περιφέρεια, αφού αυτή είναι που έχει αναλάβει και την αποκατάστασή τους. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια είναι εκείνη που έχει προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό. Μάλιστα, την προηγούμενη ημέρα ο κ. Τατούλης έδωσε και σχετικά χρονοδιαγράμματα.
Βέβαια, το όλο θέμα περιπλέκεται, αφού υπάρχει και μια Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δεν έχει καταργηθεί και στέλνει το λογαριασμό στους Δήμους.
Από εκεί και πέρα, εκείνο που φαίνεται βέβαιο είναι ότι πρόστιμο 11.440.000 ευρώ θα επιβληθεί στην Ελλάδα την Τρίτη 2 Ιουνίου, λόγω της ύπαρξης 57 ενεργών χωματερών (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων – ΧΑΔΑ) και 172 ανενεργών που δεν έχουν αποκατασταθεί!
Δηλαδή, σε μια περίοδο που το Δημόσιο μετράει και το τελευταίο ευρώ, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε καταβολή 11,4 εκατομμυρίων ευρώ, αφού δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που έρχεται από το παρελθόν, αλλά εμφανίζει ιδιαίτερη αντοχή.
Το πρόστιμο της 2ας Ιουνίου αποτελεί εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Δεκέμβριο 2014, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε εφάπαξ καταβολή προστίμου 14,5 εκατομμυρίων ευρώ και από εκεί και πέρα χρεώνεται ανά εξάμηνο (2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου) με 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή που χρησιμοποιείται και με 40.000 για κάθε ανενεργή που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συσκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους Περιφερειών και Δήμων, με αντικείμενο το κλείσιμο όσο γίνεται περισσότερων χωματερών και την αποκατάσταση ακόμα περισσότερων εντός του επόμενου εξαμήνου, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Από τις Περιφέρειες της χώρας μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Πελοπόννησο, όπου παραμένουν 81 ΧΑΔΑ, από τους οποίους οι 23 είναι ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι. Αρκετοί ΧΑΔΑ υπάρχουν ακόμα στη Μακεδονία, ενώ στην Αττική είναι 14 χωματερές, εκ των οποίων τρεις δέχονται ακόμα σκουπίδια. Το προηγούμενο εξάμηνο αποκαταστάθηκαν μόλις τέσσερις.
Οι 14 χωματερές της Αττικής βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Σαρωνικού, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Μαραθώνος, Ωρωπού, Μεγαρέων, Κυθήρων, Σαλαμίνας, Σπετσών και Υδρας, οι οποίοι στις 2 Ιουνίου θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 680.000 ευρώ.
Η Θεσσαλία είναι πρωτοπόρα, καθώς δεν έχει κανέναν ΧΑΔΑ, η Ήπειρος έχει έναν, όπως και η Κρήτη, στη Γαύδο. Φωτεινές εξαιρέσεις σε μια χώρα με χωματερές, που ακόμη τρέχει πίσω από τα πρόστιμα…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη