Ουσιαστική η επίσκεψη Τσιρώνη στην Καλλιρρόη το απόγευμα της Παρασκευής

Ουσιαστική η επίσκεψη Τσιρώνη  στην Καλλιρρόη το απόγευμα της Παρασκευής

Ουσιαστική χαρακτηρίζεται από μέρους του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης η επίσκεψη που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ι. Τσιρώνης, στην Καλλιρρόη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «περιμένουμε να αποδειχτεί και έμπρακτα ουσιαστική με αποφάσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν σύντομα από πλευράς Πολιτείας. Εμείς, ως τοπική κοινωνία, μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα συνδράμουμε στην προσπάθεια της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, στο πλαίσιο μιας σωστής κατεύθυνσης, όπως αυτή εφαρμόζεται στην προηγμένη Ευρώπη και στο πλαίσιο της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας». 
Ο κ. Τσιρώνης βρέθηκε στην περιοχή συνοδευόμενος από βουλευτές και συμβούλους του. Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών, καθώς και κάτοικοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας στους παριστάμενους, αναφέρθηκε στη νέα φιλοσοφία του υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι ο νέος σχεδιασμός καθιστά και πάλι υπεύθυνους τους Δήμους.
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ανέφερε ότι «εκείνο που διαπιστώσαμε και νομίζω ότι είναι ένα κενό που δε μας το έχει καλύψει ως απορία η Περιφέρεια, είναι ότι σήμερα μιλάμε για ένα σχεδιασμό που έχει 150.000 τόνους δεσμευτική ποσότητα για τα επόμενα 27 χρόνια, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι να δηλώνουν -οι ίδιοι επιμερισμένα ο καθένας για το ποσοστό του- ότι ανάλαβαν να παραδίδουν αυτή τη δεσμευμένη ποσότητα».
Τόνισε ακόμη ότι είναι εκτός σχεδιασμού της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου η παραγωγή τέτοιας ποσότητας (150.000 τόνοι το χρόνο) απορριμμάτων και κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν να πετάνε χρήσιμα αντικείμενα στα σκουπίδια.
Τέλος, δήλωσε ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που ολοκληρώνεται σύντομα, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς προβλέπει τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στο 30% με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
Αυτό το 30% ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι θα πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, τους οποίους θα χωροθετήσουν οι ίδιοι οι Δήμοι είτε μόνοι είτε σε διαδημοτική συνεργασία. Αυτοί θα είναι πολύ μικροί, τακτοποιημένοι και πολύ λίγο ρυπογόνοι.
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήματα που του τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους πολίτες, χωρίς όμως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, να δώσει «ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα κατασκευασθεί σκουπιδοεργοστάσιο στην προτεινόμενη περιοχή Όνι της Καλλιρρόης».
Από τον πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Καλλιρροιτών και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων της περιοχής, Πέτρο Μπούρκουλα, δόθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό ένα εικοσασέλιδο υπόμνημα, που υπογράφεται από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων –Συνδέσμων Τριφυλίας, από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών και τους εκπροσώπους της Σουηδικής Κοινότητας (Ελαιώνα) της Καλλιρρόης, στο οποίο και γίνεται αναλυτικά αναφορά των λόγων για τους οποίους πρέπει να ανακληθεί και ακυρωθεί η 173714/9.7.2014 απόφαση του υπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Επίσης, ενυπόγραφη δήλωση 2.283 μονίμων και εποχικών κατοίκων κατοίκων δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου.
Όλοι τους «… αντιτίθενται στη χωροθέτηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Πελοποννήσου, δυτικά του χωρίου Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας, Νομού Μεσσηνίας, στη θέση Όνι, παραπλεύρως της εθνικής Οδού Τσακώνα-Καλονερό, και σε απόσταση (αναπνοής) 500 περίπου μέτρων από το χωριό αυτό, εγγύς και ανάμεσα στα χωριά Βασιλικό, Κωνσταντίνοι, Κόκλα, Πολίχνη, Στενύκλαρος, Μίλα, Κάστρο, Ζευγολατιό και άλλων χωριών του αυτού Δήμου Οιχαλίας».
Ο κ. Τσιρώνης ολοκλήρωσε την παραμονή του με επίσκεψη στον προτεινόμενο για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου χώρο, όπου ενημερώθηκε για τις ενστάσεις των φορέων και των κατοίκων και τους λόγους για τους οποίους είναι τελείως ακατάλληλος για την προτεινόμενη εγκατάσταση.