Πάρκο ΟΣΕ: Πολίτες διαμαρτύρονται, παρατάξεις αντιδρούν, αλλά για τη Δημοτική Αρχή… πέρα βρέχει

Πάρκο ΟΣΕ: Πολίτες διαμαρτύρονται, παρατάξεις αντιδρούν, αλλά για τη Δημοτική Αρχή… πέρα βρέχει

Ανάδοχος για τους κυβόλιθους στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα «Η πρωτοβουλία πολιτών για τους δημόσιους χώρους» συγκέντρωσε 180 υπογραφές δημοτών με σκοπό την αποτροπή της υποβάθμισης του Πάρκου των Σιδηροδρόμων, μέσω της τσιμεντόστρωσης του κεντρικού διαδρόμου.
Η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων θεωρεί τη συγκεκριμένη παρέμβαση επιβαρυντική για τον περιβάλλοντα χώρο. Η Δημοτική Αρχή, όμως, μετατρέποντας όλες τις επιτροπές, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος, Σταμάτης Μπεχράκης, σε «μηχανισμό παραγωγής ψήφων», δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ούτε τα στοιχειώδη, ότι, δηλαδή, ένα πάρκο χάνει τις φυσικές του ιδιότητες, όταν στρώνεται με κυβόλιθους.
Αλήθεια, με την ίδια λογική γιατί δε δαπεδοστρώνεται κι αυτό που βρίσκεται στην οδό Νέδοντος, απέναντι από το Δημαρχείο;
Έτσι, χθες, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και στη συζήτηση του θέματος επί των πρακτικών της επιτροπής διενέργειας του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο «∆ημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (Κεντρικός διάδρομος, κ.λπ.)», προσωρινός μειοδότης ανεδείχθη ο Ιωάννης Σκούφης, πολιτικός μηχανικός ΕΔΕ, που προσέφερε έκπτωση 40,16%, επί προϋπολογισμού 60.000 ευρώ με το ΦΠΑ και χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ (σ.σ. ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, είπε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δημοτικούς πόρους!).
Σημειώνεται, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, ότι οι σχεδιασμένες υπαίθριες διαδρομές περιπάτου, με δαπεδόστρωση από θραυστό υλικό λατομείου (στουρνάρι), έχουν γίνει σήμερα, σε πολλά σημεία τους, ακατάλληλες για χρήση από τους περιπατητές και με την παραμικρή βροχόπτωση σχηματίζεται λάσπη.
Για τον κεντρικό διάδρομο περιπάτου, προβλέπεται η δαπεδόστρωση με κυβόλιθους τσιμέντου τεχνητής παλαίωσης και ολόσωμης βαφής (χρώματος terracotta), αφού εκτελεσθεί η αναγκαία προεργασία.
Επίσης, στους περιμετρικούς διαδρόμους θα γίνει ανακατασκευή της υφιστάμενης δαπεδόστρωσης από στουρνάρι. Όπου είναι αναγκαίο, θα γίνει συμπλήρωση κρασπέδων από σκυρόδεμα.
Πάντως, εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση τόνισε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, ενώ ο Σταμάτης Μπεχράκης «καυτηρίασε» το ότι στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής δεν παρευρίσκονται υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να δίνουν τις κατάλληλες επιστημονικές εξηγήσεις για τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής. Κι αυτό σημαίνει υποβάθμιση των οργάνων ελέγχου του Δήμου Καλαμάτας.
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ η Δημοτική Αρχή δεν ήταν ανοιχτή στους πολιτικούς θεσμούς, θέτοντας έτσι ζητήματα για τη δημοκρατική τους λειτουργία.

του Αντώνη Πετρόγιαννη