Προσχηματική η διαβούλευση για τα απορρίμματα λέει ο Τατούλης

Προσχηματική η διαβούλευση για τα απορρίμματα λέει ο Τατούλης

Σε προσπάθεια επιβολής κομματικού κράτους αναφέρεται ο περιφερειάρχης

Όπως είναι φυσικό, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, από την Καλαμάτα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ο κ. Τατούλης θα έπρεπε να προβάλει τη δική του άποψη για το μείζον αυτό θέμα.
Έτσι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη διαβούλευση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων ο κ. Τατούλης δήλωσε: «Η προσπάθεια επιβολής του κομματικού κράτους εκ μέρους του κ. Τσιρώνη τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Με την ανάρτηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων σε προσχηματική διαβούλευση “10 ημερών” ξεπέρασε κάθε όριο Δημοκρατίας και σεβασμού των νόμων του κράτους. Η πλήρης απαξίωση των υπηρεσιών του υπουργείου του οποίου ο ίδιος προΐσταται εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για την πολιτική ηθική που επιχειρεί να επιβάλλει.
Ποιος είναι ο εμπνευστής αυτού του σχεδιασμού και ποιος τον ενέκρινε, εκτός, προφανώς, του κόμματός του; Η προκλητική αυτή έλλειψη σεβασμού στη Δημοκρατία αφήνει υπόνοιες για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ας μας πει ο κ. Τσιρώνης ποια είναι αυτά τα συμφέροντα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει απρόσκοπτα την υλοποίηση του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού της και θα σταθεί σθεναρά απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια λογική».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το σχέδιο διαβούλευσης που δόθηκε από προχθές στη δημοσιότητα, προς ακύρωση οδεύουν όλοι οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΠ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Όπως προβλέπεται στο νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που τίθεται σήμερα σε διαβούλευση, όλα τα έργα και οι υποδομές για τα οποία δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις θα ανασταλούν και αντ’ αυτών η διαχείριση των απορριμμάτων θα ανασχεδιαστεί με βάση τη διαχείριση του νέου σχεδίου.
Αυτό σημαίνει ότι δε θα τελεσφορήσει πλήθος διαγωνισμών που βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια σε εξέλιξη, για παράδειγμα Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, Σέρρες, Ήπειρος, Αλεξανδρούπολη κ.ά.
Η νέα πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα προτάσσει την ανακύκλωση και τη μείωση της παραγωγής έναντι της δημιουργίας μεγάλων μονάδων.