Σε γκρεμό κρέμονται δύο κατοικίες στο Βασιλίτσι λόγω διαπλάτυνσης του δρόμου

Σε γκρεμό κρέμονται δύο κατοικίες στο Βασιλίτσι λόγω διαπλάτυνσης του δρόμου

Εξώδικο σε Δήμο και περιφερειακή ενότητα για αποκατάσταση

Έξι χρόνια σχεδόν στον αέρα βρίσκονται δύο σπίτια στο Βασιλίτσι, εξαιτίας των εργασιών διαπλάτυνσης που έγιναν τότε στο δρόμο Βασιλίτσι – Φοινικούντα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας απότομος γκρεμός, με κίνδυνο και για τα σπίτια και για τους ενοίκους.
Παρά τις οχλήσεις προς τους αρμοδίους, η ιδιοκτήτριά τους δεν έχει βρει ανταπόκριση και όπως είπε μιλώντας στο «Θ» ο δικηγόρος της Χαράλαμπος Μάραντος, τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσαν εξώδικο κατά του Δήμου Πύλου – Νέστορος και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Το πρόβλημα στο σημείο συνεχώς επιδεινώνεται λόγω και των έντονων βροχοπτώσεων φέτος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

10 μέτρα ύψος
Όπως σημείωσε ο κ. Μάραντος, η πελάτισσά του έχει στο Βασιλίτσι της Κορώνης δύο κατοικίες, μία ισόγεια και μία διώροφη, των οποίων η νότια πλευρά συνορεύει με τη δημοτική οδό Φανερωμένης, η οποία βρίσκεται στην αρχή της επαρχιακής οδού Κορώνης – Φοινικούντας. Δηλαδή και τα δύο σπίτια βρίσκονται στη συμβολή των εν λόγω δρόμων.
Πριν από 6 χρόνια περίπου ξεκίνησαν εργασίες διαπλάτυνσης του επαρχιακού δρόμου Βασιλιτσίου – Φοινικούντας, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους και οι δύο κατοικίες εφάπτονται με το δρόμο. Λόγω, όμως, των εργασιών εκβάθυνσης, δημιουργήθηκε μεγάλη υψομετρική διαφορά στην πλευρά αυτή των σπιτιών με το δρόμο, πολύ απότομη και ύψους άνω των 10 μέτρων.
«Διαμαρτυρηθήκαμε πάρα πολλές φορές έντονα, αλλά έχουμε αγνοηθεί παντελώς. Υπάρχει μεγάλος και άμεσος κίνδυνος κατολίσθησης των χωμάτων και κατάρρευσης και των δύο σπιτιών, καθώς μάλιστα ο μεγάλος όγκος βροχών της φετινής χρονιάς μείωσε ακόμη περισσότερο τον όγκο χώματος κάτω από τις κατοικίες.
Ένας ακόμη κίνδυνος είναι να πέσει από τον γκρεμό, τον οποίο δημιούργησαν τα έργα της τότε Νομαρχίας, ο ηλικίας 11 ετών εγγονός της ιδιοκτήτριας, αλλά και άλλα παιδάκια με τα οποία παίζουν μαζί», τόνισε ο Μάραντος.

Εξώδικο
Όπως περιέγραψε ο δικηγόρος της οικογένειας, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στον γκρεμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες, ακόμα κι όταν βγάζουν το αυτοκίνητό τους από το χώρο στάθμευσης που διαθέτουν.
«Μέγιστη απόδειξη της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου γκρεμού είναι τα τροχαία ατυχήματα με πτώσεις αυτοκινήτων που έχουν συμβεί και ως εκ θαύματος δεν έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.
Καθώς η ιδιοκτήτρια θεωρεί ότι με το έργο που εκτελέσθηκε δημιουργήθηκαν πολλοί κίνδυνοι σε βάρος της περιουσίας και της οικογένειάς της, τονίζει στο εξώδικο ότι η νότια πλευρά των σπιτιών πρέπει να ενισχυθεί με οπλισμένο σκυρόδεμα και να τοποθετηθεί στηθαίο στην επάνω πλευρά και σιδερένια κιγκλιδώματα.
Ζητά εντός 15 ημερών να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για άρση της επικινδυνότητας, άλλως θα προσφύγει δικαστικά.

Της Βίκυς Βετουλάκη