Στα άκρα η σύγκρουση Τσιρώνη-Τατούλη

Στα άκρα η σύγκρουση Τσιρώνη-Τατούλη

Επιστολή του περιφερειάρχη στον πρωθυπουργό, όπου αναφέρεται σε «έκνομες ενέργειες» του αναπληρωτή υπουργού 
Σε ευθεία σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις του αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, για ένα ούτως ή άλλως προβληματικό έργο, όπως ήταν ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και μειοδότρια εταιρεία την ΤΕΡΝΑ.
Αναφερόμενος ο κ. Τσιρώνης στην περιοδεία του στην Πελοπόννησο, τη χαρακτήρισε ως την πλέον προβληματική Περιφέρεια, με τις σημαντικότερες καθυστερήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Πελοπόννησο αντιστοιχεί το 40% περίπου του συνολικού προστίμου που έχει καταλογίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας των μη αποκατεστημένων χωματερών.
Με βάση την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η χώρα μας πλήρωσε το Φεβρουάριο το κατ’ αποκοπήν πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όμως, οφείλει να καταβάλει 80.000 ευρώ το εξάμηνο για κάθε χωματερή που παραμένει σε χρήση και 40.000 ευρώ για κάθε παλιό σκουπιδότοπο που δεν έχει αποκατασταθεί.
Ο κ. Τσιρώνης έθεσε για μία ακόμα φορά στο τραπέζι το θέμα της σύμβασης με την εταιρεία, την οποία, ούτε λίγο-ούτε πολύ, χαρακτήρισε ως “λεόντεια”, αφού κρατά τους Δήμους σε οικονομική ομηρία 28 ετών, με τον όρο της εγγυημένης παραδοτέας ποσότητας απορριμμάτων.
Ο ίδιος θεωρεί ότι με τις αλλαγές στο σχεδιασμό μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ξεκινήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός, με βάρος στη μείωση της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων, μέσω της διεύρυνσης της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της διαλογής στην πηγή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αποκάλυψε, μάλιστα, ότι με το σύστημα των ΣΔΙΤ η προηγούμενη κυβέρνηση, πέρα από την προβλεπόμενη εθνική συμμετοχή, παρέδιδε στην ουσία στους εργολάβους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των ανακυκλωμένων υλικών με χρονικό ορίζοντα το 2020.
«Ξέρω ότι στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών υπάρχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά έχουμε δύο επιλογές: να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών και των Δήμων ή να αφήσουμε να καταλήξουν τεράστια ποσά στις τσέπες μεγαλοεργολάβων» τόνισε ο Γιάννης Τσιρώνης.
Από την άλλη πλευρά, την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας ζήτησε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με επιστολή του, ώστε να τεθεί τέρμα, όπως σημειώνει, «στις έκνομες και βαθύτατα αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Τσιρώνη», καλώντας τον ταυτόχρονα να συνδράμει στην προάσπιση της θεσμικής αυτοτέλειας της αιρετής Περιφέρειας, η οποία ευθέως παραβιάστηκε από τα πρωτόγνωρα και βαρύτατα θεσμικά ατοπήματα του κ. Τσιρώνη.
Αφού παρουσιάζει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και τα πλεονεκτήματα για τους Πελοποννήσιους πολίτες και το περιβάλλον της Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης υπογραμμίζει την περιφρόνηση του κ. Τσιρώνη στη νομιμότητα, αλλά και την επιδεικτική του άγνοια στη βούληση του νομοθέτη να αναθέσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην Περιφέρεια.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη